Madrid

Els partits polítics catalans carreguen contra el PSC per no votar a favor del pagament del fons de competitivitat

El pagament del denominat fons de competitivitat ha centrat el debat polític de la jornada. La votació al Congrés dels diputats de la proposta de Convergència i Unió perquè el govern central transfereixi a Catalunya aquest mateix any, 1.400 milions d'aquest fons destinat a ajudar a reduir el dèficit de la Generalitat, ha marcat l'agenda política. Els principals partits polítics catalans han carregat contra el PSC per no votar a favor del pagament. La votació, que finalment no ha prosperat, ha estat molt ajusta i s'ha decidit gràcies a les negociacions d'última hora i a les baixes de diputats a la cambra com a conseqüència de la campanya electoral que s'està duent a terme en molts punts de l'Estat.

Actualitzat
El Congrés dels Diputats i el fons de competitivitat han estat els focus de l'actualitat política d'aquest dimarts. El resultat de la votació, que finalment no ha estat aprovada, i les acusacions creuades entre els principals partits catalans i el PSC no han deixat de repetir-se al llarg del dia.

L'objectiu de Convergència i Unió era aconseguir el suport dels 25 diputats del PSC i aconseguir que es desmarquessin del PSOE, però lluny d'acostar posicions amb CiU, el PSC ha assegurat que ha trobat una solució i que "ha anat més enllà del que es va votar al Senat" i ha presentat una esmena perquè la negociació es faci de govern a govern, en el marc d'una comissió bilateral i no al Congrés dels Diputats. Una proposta que traspassa a Duran i Lleida, com a president de la comissió, la responsabilitat de convocar-la.

Un pas que CiU no accepta perquè l'esmena socialista no exigeix que el pagament del fons es faci aquest mateix any. En aquest sentit, a més, el líder d'Unió ha carregat contra el PSC i ha assegurat que "els socialistes catalans van votar al Senat amb el PP i contra el PSOE perquè allà es podia amagar amb el grup de l'entesa", i ha afegit que "aquí no ho poden fer perquè es notaria que hi ha ruptura".

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu d'ERC, Joan Ridao, que ha criticat l'actitud del PSC i ha assegurat que "li sap greu que no es desmarqui de la votació". Per Ridao "és molt trist que no tots els partits polítics catalans defensin Catalunya".

La líder del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho ha explicat que, al contrari que els socialistes catalans, el PP sí que ha estat coherent i "vota sí al Congrés igual que va votar sí al Senat perquè a Catalunya vinguin els diners que ens pertoquen i que estableix la llei".

I des d'ICV s'ha denunciat tant el tacticisme de CiU amb la seva moció com l'actitud del PSC per votar en contra del pagament del fons de competitivitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut