Barcelona

Els partits gastaran més en la campanya del 21D i superaran els 10 milions d'euros

La despesa en campanya va dels 433.000 euros de la CUP als 2.100.000 euros de Ciutadans

RedaccióActualitzat

Els partits catalans tenen previst gastar 10.100.000 milions d'euros en la campanya del 21 de desembre que comença la mitjanit de dilluns a dimarts, una xifra que suposa gairebé mig milió d'euros més del que van gastar en les autonòmiques del 2015.

La majoria del pressupost dels partits per la campanya es destina a l'enviament de propaganda electoral als votants o "mailing", un sistema que s'intenta abaratir fa any sense èxit.

El Parlament va impulsar fa dues legislatures una iniciativa perquè tots els partits enviessin junts la seva propaganda electoral, utilitzant així un sol sobre i pagant un sol enviament. Però les formacions no s'han posat d'acord per fer aquest "mailing únic" i han preferit controlar directament l'enviament de la seva propaganda als votants.

Despesa similar a la de les autonòmiques del 2015

Tots els partits, excepte el PP, incrementaran les partides per la campanya. Però tots queden lluny del límit màxim de 3,9 milions d'euros que marca la llei.

La despesa més gran la farà Ciutadans. El partit d'Inés Arrimadas gastarà 2.100.000 euros en campanya, mig milió més que el 2015. Destinaran prop d'un milió i mig d'euros a l'organització dels actes de campanya i cartells i 750.000 euros a l'enviament de propaganda electoral a domicili.

Els segueixen Esquerra i Partit Popular, totes dues formacions amb una despesa prevista de 1,8 milions d'euros.

ERC vol finançar tota la campanya amb recursos propis i sense demanar crèdits bancaris i calcula que, per cobrir les despeses electorals sense general dèficit, hauria d'aconseguir un rèdit electoral de 36 o 37 diputats. El 2015, la despesa electoral de Junts Pel Sí (ERC i PDeCAT) va ser de 3 milions d'euros. 

El PSC gastarà una mica menys, 1.700.000 milions d'euros. El partit de Miquel Iceta farà una inversió d'un 21% més que als comicis del 2015

Junts Per Catalunya destinarà 1.400.000 euros a la campanya, que es finançarà amb la part proporcional de la subvenció electoral de JxSí que li correspon al PDeCAT i amb una campanya de "crowdfunding" que permet fer donatius a través de "juntspercatalunya.cat'.

Els Comuns i la CUP no utilitzen crèdits bancaris per finançar les seves campanyes. La formació de Xavier Domènech es nodrirà dels microcrèdits de particulars i d'aportacions dels fons propis dels partits que formen la coalició. El seu presupost està una mica per sota dels 800.000 euros.

La CUP és la formació que gastarà menys en campanya, hi destinarà un total de 433.000 euros. Només 33.000 euros més que l'any 2015. 

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés català
Anar al contingut