Barcelona

Els partits favorables al pacte fiscal marquen l'estratègia a seguir i mantenen la porta oberta al PSC

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha trobat per primer cop amb el grup de treball que farà el seguiment de la negociació del pacte fiscal entre el govern català i l'espanyol. Han pactat l'estratègia i internacionalitzar la reivindicació.

RedaccióActualitzat
El grup de seguiment del pacte fiscal s'ha reunit per primera vegada. El president Artur Mas ha convocat al Palau de la Generalitat Iniciativa per Catalunya-Verds i Esquerra Republicana, a més de Convergència i Unió i el diputat no adscrit Joan Laporta, els grups que van donar suport a la proposta aprovada pel Parlament al juliol.

La trobada ha servit per preparar l'estratègia que seguirà Mas a la trobada del dia 20 amb Mariano Rajoy, però han transcendit pocs detalls de com serà la negociació. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat que el plantejament a fer és "la defensa íntegre del que es va aprovar al Parlament". La Generalitat buscarà que l'Estat reconegui el dret a decidir de Catalunya sobre les seves finances. Homs ha remarca que esperen que les converses no s'allarguin més enllà dels pròxims mesos.

Reunió "cordial i franca"

Segons el diputat de CiU, Jordi Turull, la reunió d'aquest divendres ha estat cordial i s'ha desenvolupat en un clima de franquesa. Es tracta d'una primera presa de contacte, però Turull ha destacat que ja s'ha acordat internacionalitzar la proposta del pacte fiscal explicant-la al Parlament Europeu i a d'altres estaments. Turull ha admès que també es buscarà fer algun tipus de pedagogia a nivell espanyol.

Turull no ha volgut donar detalls de la trobada del president Mas amb Mariano Rajoy. S'ha limitat a afirmar que és una reunió per explicar la proposta catalana i que es vol deixa clar que és un canvi de model. També ha remarcat que esperen que no volen que la negociació s'eternitzi.

Des d'Iniciativa, el seu líder, Joan Herrera, ha explicat que han demanat al govern una reunió per discutir les condicions del rescat de Catalunya, que, per ells, és més urgent que no pas el pacte fiscal. Els ecosocialistes, però, han aplaudit que la Generalitat estigui d'acord en què cal repartir els deures del dèficit amb l'estat espanyol.

Per part d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras ha explicat que cal defensar la integritat del contingut de l'acord sobre pacte fiscal que es va assolir al Parlament. Tot i això, assegura que no confien en la negociació perquè "Madrid no compleix amb ningú" i per això li demana al govern que apliqui el mandat parlamentari i garanteixi que es tindrà la clau de la caixa, sense esperar a la negociació.

Junqueras també ha apostat per internacionalitzar el debat del pacte fiscal perquè "explicar-se al món genera esperança i obrirà camins per solucionar els problemes dels ciutadans i les administracions".

El diputat Joan Laporta ha destacat les bondats d'una proposta que estableix una quota pels serveis de l'Estat i una altra de solidaritat. Laporta marca un termini de mesos per tancar la negociació.

Comptar amb el PSC

Des de CiU s'insisteix que es vol comptar ambel PSC, tot i que ratifiquen que el seu espai no és el del grup de treball perquè no va donar ple suport a la proposta de pacte fiscal. Turull argumenta que no pot ser que "de les parts de la proposta que corresponen a Catalunya ens les comencem a retallar des d'aquí". Tot i això, Convergència espera que els socialistes puguin formar part del procés.

CiU ha intentat abans de la reunió que el PSC participés de forma indirecta però el primer secretari socialista, Pere Navarro, ja ha dit que no volen aquest succedani de col·laboració.

Els ecosocialistes han assegurat que ells deixen la porta oberta a incorporar altres formacions polítiques al grup de treball, sense restriccions. Laporta també s'ha mostrat partidari d'incloure el PSC.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut