Els partits del Parlament acorden no utilitzar la immigració com a arma electoral

Entitats socials, ajuntaments i partits firmen l'"Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia"

Actualitzat

Tots els partits polítics amb representació parlamentària, ajuntaments i entitats socials han firmat un acord a favor de la convivència perquè la immigració no s'utilitzi com a arma electoral. Ha estat a la taula del diàleg contra el racisme convocada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que s'ha celebrat aquest dilluns al Centre d'Art Santa Mònica amb els grups parlamentaris, ajuntaments i una seixantena d'entitats que treballen sobre el fet migratori.

Tots ells han firmat el document "Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia".


Objectius de la taula de diàleg

Torra, el conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, i el síndic de greuges, Rafael Ribó, han impulsat la taula de partits i entitats contra el racisme arran del l'atac d'un centre de menors a Castelldefels i d'una manifestació contra un centre a Canet de Mar.

L'objectiu és evitar que es repeteixin episodis com aquests i no utilitzar la immigració i el racisme a les portes de les dues cites electorals: el 28 d'abril les eleccions generals i el 26 de maig les eleccions municipals i europees.


Tots els agents han coincidit que encara hi ha molt camí per recórrer i que hi ha d'haver molta més conscienciació sobre el fet migratori i com s'ha de tractar. També han destacat que no n'hi ha prou de deixar d'estigmatitzar aquests col·lectius, sinó que cal posar-se a treballar de manera conjunta, perquè el fet migratori ha vingut per quedar-se.

En aquest sentit, Chakir El Homrani ha manifestat:

"Ens hem de trobar sempre en la capacitat del consens en el que són reptes claríssims de la societat. En aquest cas, el fet migratori i la lluita contra el racisme és repte de tots i de totes."

Per la seva banda, Torra ha defensat que "cal omplir de raons i d'arguments" la frase "Catalunya és, ha estat i serà una terra d'acollida i de solidaritat". El president de la Generalitat ha destacat la importància de la immigració a Catalunya i ha afirmat que és un lloc de "memòria nacional" i que "les arrels no es fan sobre el passat sinó sobre el futur".

El principal partit de l'oposició, Ciutadans, considera que aquest acord hauria de ser una iniciativa del Parlament i no només una iniciativa que provingui del govern.

Amadou Bocar Sam Daff, de la coordinadora d'associacions senegaleses a Catalunya, ha sigut l'encarregat de llegir l'acord signat.

 

Per un debat responsable sobre la immigració i contra el racisme i la xenofòbia​

El compromís de tots els partits i entitats és treballar per la convivència i la inclusió. Per fer-ho s'ha elaborar un programa de nou punts per a la cohesió social on es comprometen a no estigmatitzar els immigrants, a donar visibilitat als beneficis de la diversitat, a basar el debat en dades objectives i no en percepcions, i a evitar i denunciar els discursos que incitin al racisme:

"Emetre missatges sobre immigració que donin eines a la ciutadania per conèixer els beneficis que la immigració, i la diversitat que comporta, han tingut i seguiran tenint per al nostre país, així com per conèixer les causes estructurals dels problemes que hagin pogut sorgir."

"Adreçar el mateix discurs sobre immigració a tots els públics, sigui quin sigui el seu lloc d'origen."

"Incidir en la valoració de les persones per les seves característiques individuals i no atribuir-los comportaments associats als col·lectius amb els quals són o poden ser identificats ni, a la inversa, no atribuir als col·lectius comportaments individuals."

"Basar visions, opinions i missatges sobre la immigració en dades disponibles i contrastables i no en percepcions subjectives ni en dades tretes de context."

"Abordar els problemes que puguin sorgir al voltant del fet migratori amb responsabilitat, sense contribuir a incrementar-los, sinó orientant els missatges a les solucions."

"Contextualitzar els temes analitzats, les problemàtiques abordades i les solucions proposades al marc competencial corresponent."

"En el cas que es facin comparacions internacionals, fer-ho de forma contextualitzada i amb la finalitat de servir a un millor coneixement de la nostra societat."

"Contribuir a socialitzar el conjunt de la població en el coneixement de les persones de diferents orígens sense estereotips ni prejudicis."

"Evitar i denunciar els discursos que incitin el pas del racisme latent als actes de racisme."

 


El document alerta que "el discurs polític ha de ser conscient que no és neutre, que té efectes sobre la realitat i que pot ser part del problema o pot contribuir a torbar solucions". Parla de quatre principis com a fonament de l'acord: la defensa les valors democràtics, la funció pedagògica de la política, la responsabilitat sobre els efectes del discurs polític i el discurs per construir una societat cohesionada.

Document íntegre que signen tots els agents presents a la taula de diàleg:

ARXIVAT A:
MenorsMigracionsRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut