El president, en un moment del missatge institucional (Foto: ACN)
Mas va defensar la seva política d'ajust i el pacte fiscal en el tradicional discurs de Cap d'Any. (Foto: ACN)
Barcelona

Els partits critiquen el missatge de Mas, que només rep el suport d'ERC a les demandes de pacte fiscal

Els partits polítics catalans han valorat aquest dissabte el missatge de Cap d'Any del president Artur Mas, que recull més carbasses que aprovats. PSC i Iniciativa critiquen el discurs de cap d'any de Mas i diuen que només ha ofert un horitzó de més retallades. Suport d'ERC a les demandes de pacte fiscal mentre que el PP lamenta que el president posi condicions en les relacions amb el nou govern espanyol. El PSC respon a la demanda de consens pel pacte fiscal de Mas que s'ha de buscar una fórmula que inclogui la majoria

RedaccióActualitzat
El discurs del president no ha satisfet els socialistes catalans, que lamenten que no hagi ofert un horitzó clar de sortida de la crisi. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, assegura que això demostra que el govern "no té un projecte de país a mig/llarg termini més enllà de més retallades, més sacrifici i més pessimisme".

Collboni ha dit que les polítiques d'Artur Mas i Mariano Rajoy són "dues cares d'una mateixa moneda" i ha instat Mas a parlar més de reformes i menys de retallades.

Pel que fa a la demanda de Mas de consens pel pacte fiscal, el PSC respon que s'ha de buscar una fórmula que inclogui la majoria. Recorda, però, que els socialistes no podran sumar-s'hi "si es planteja com un pas cap a una transició nacional que no sabem cap on ens condueix".

El PP lamenta les amenaces i l'ensucrament

Insatisfacció també a les files del PPC per les paraules de Mas. El portaveu del grup parlamentari, Enric Millo, ha criticat que el president imposi condicions i utilitzi un to fins i tot amenaçador cap al govern espanyol per aconseguir el seu objectiu, el pacte fiscal.

Segons Millo, el que cal ara és estrènyer llaços i reparar els ponts fets malbé i no apuntar cap a Madrid com el culpable de tots els mals del país.

Millo celebra que Mas no amagui la veritat i reconegui la situació delicada de Catalunya però creu que ha fet un discurs massa poètic i ensucrat i ha perdut l'oportunitat d'explicar als catalans què farà com a president per reconduir la situació.

ICV hi troba a faltar esperança

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha titllat de "preocupant i lamentable" que el president de la Generalitat s'enorgulleixi de les retallades i de portar un any d'avantatge respecte a les polítiques d'austeritat del govern estatal.

Ortiz ha valorat el missatge de Cap d'Any del president com un "discurs doctrinari que no dóna esperança i que és homologable al millor alumne de Merkel i Sarzozy".

També ha posat èmfasi en el fet que Artur Mas no va establir "rectificacions" ni alternatives als errors que va reconèixer durant el parlament.

ERC avala la petició del concert econòmic

L'única bona notícia que ha rebut el president des de l'oposició ha estat per part de la número 2 d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, que li ha donat suport i l'ha encoratjat a defensar un concert econòmic, que no el pacte fiscal, que "posi fi a la situació d'espoli fiscal".

Rovira considera que la millor manera d'obtenir "consens social" respecte al concert econòmic és mitjançant una consulta prèvia abans d'entrar amb negociacions a Madrid.

Floretes des de CiU

El president del grup parlamentari de Convergència i Unió, Oriol Pujol, reivindica el coratge d'Artur Mas per afrontar mesures difícils i necessàries per al país. Pujol creu que Catalunya pot començar a remuntar l'any 2012.

D'altra banda, ha demanat al PSC que assumeixi un paper determinant per aconseguir el pacte fiscal.
Anar al contingut