Barcelona

Els partits catalans certifiquen el trencament de la unitat pel finançament al Parlament

La unitat catalana pel finançament ha quedat trencada. La defunció s'ha certificat al Parlament en una sessió crispada en què CiU plantejava bàsicament que el PSC votés a Madrid contra els pressupostos, igual que els seus socis de govern a Catalunya. La proposta, qualificada d'oportunista pels tres socis de govern, ha estat rebutjada, com el text alternatiu en què el tripartit obre la porta al fet que l'acord del finançament sobrepassi la data límit del 31 de desembre.

Actualitzat
CiU i els grups parlamentaris que donen suport al govern de la Generalitat han certificat, en un clima de certa tensió i durs retrets mutus, la fi de la unitat catalana en la negociació per un nou finançament, en no posar-se d'acord sobre una moció relativa a aquest assumpte. La moció presentada per CiU sobre la qüestió del finançament en l'última jornada de l'últim ple parlamentari de l'any ha generat un clima de certa tensió i retrets mutus a la cambra catalana.

El text ha estat rebutjat no només amb els vots de PP i Ciutadans, sinó també amb els de PSC, ERC i ICV-EUiA, que al seu torn han vist vetada una esmena de substitució que modificava el text dels nacionalistes. És la primera vegada que els partits del govern i la federació nacionalista escenifiquen amb una votació parlamentària la ruptura de la unitat catalana en finançament després que el 2 d'octubre passat tripartit i CiU aprovessin una resolució conjunta sobre aquest tema.

En el debat de la moció, que no ha estat seguit des de l'hemicicle ni pel líder de CiU, Artur Mas, ni pel president català, José Montilla, el diputat de CiU Francesc Homs ha acusat el PSC de "trencar la unitat" en desmarcar-se al Congrés i votar els pressupostos.
Homs ha qualificat de "cínics" els qui atribueixen a CiU la responsabilitat que s'hagi trencat la unitat catalana i ha avisat ERC i ICV-EUiA que "només els queda llançar una sabata" a José Luis Rodríguez Zapatero.

Però la polèmica ha saltat quan Homs ha dit, en al·lusió al paper del tripartit en els terminis de la negociació del finançament, que "a banda de no tenir vergonya, menteixen i un dia es posaran vermells quan diguin la veritat". Això ha generat esbroncades i aplaudiments des de les diferents bancades dels grups, i el portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha retret a CiU les "inacceptables" paraules d'Homs. El socialista també ha criticat que el president del Parlament, Ernest Benach, no hagi cridat a l'ordre el diputat convergent.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut