Bilbao

Els partits bascos, excepte el PSE, PP i UPyD, lamenten la decisió del Suprem

Els partits polítics bascos han reaccionat a la resolició del Tribunal Suprem d'impedir la participació de Sortu de participar a les eleccions del pròxim mes de maig. El PNB, Ezker Batua-Berdeak i Eusko Alkartasuna han lamentat la decisió, que consideren no esta fonamentada en arguments jurídics, sinó polítics. El socialistes bascos diuen que respectaran la resolució, demanen que s'acati i no entren en valoracions. El populars són els únics que es mostren obertament satisfets per una decisió que "debilita els terroristes".

Actualitzat
El PNB ha considerat que la "contaminació ambiental" dels últims mesos "ha pesat massa sobre la fiscalia, la policia i els mateixos jutges" del Tribunal Suprem, que han prohibit la inscripció de Sortu com a partit polític. Fonts d'aquest partit consultades per l'agència EFE han assegurat  que amb aquesta decisió judicial "s'ha desaprofitat una oportunitat per intentar fer un pas més en la solució del problema polític de la societat basca". El PNB ha transmès a Sortu un missatge d'"ànim" i l'ha instat a "seguir pel camí iniciat amb la seguretat que, al final, aconseguirà la legalització".

D'altra banda, el portaveu del PSE, José Antonio Pastor, ha expressat el respecte de la seva formació cap a la decisió del Tribunal Suprem i ha fet una crida a tots els partits democràtics perquè facin el mateix. "S'ha de respectar la divisió de poders i les decisions dels jutges sense entrar en valoracions de cap tipus", ha afegit.

El secretari general del PP basc, Iñaki Oyarzabal, ha expressat la satisfacció de la seva formació per la resolució judicial. La prohibició judicial s'emmarca "dins de la lògica i la normalitat" i, segons la seva opinió, suposarà un "avanç per aconseguir que ETA desaparegui". Oyarzabal ha subratllat que en aquest moment és important mantenir la unitat dels partits democràtics i insistir en les polítiques que "debiliten els terroristes".

El coordinador general d'Ezker Batua-Berdeak, Mikel Arana, ha afirmat que la seva formació política "acata, però no comparteix" la resolució de la sala del 61 del Tribunal Suprem d'impedir la concurrència electoral de sortu. Segons Arana, es tracta d'una decisió "política" que espera que el Tribunal Constitucional "recompongui" abans de finalitzar el termini per registrar la candidatura abertzale el 18 d'abril. "Les proves aportades per l'advocacia de l'Estat i del ministeri públic no es fonamenten en arguments ajustats al dret, sinó en impressions i sospites que no tenen res a veure amb el que marca la llei de partits", ha precisat.

El vicecoordinador d'Aralar, Jon Abril, ha instat "l'altra sensibilitat de l'esquerra abertzale" a mantenir la seva aposta per les vies polítiques. En un comunicat, Aralar ha mostrat el seu "rebuig més enèrgic" a la decisió del Suprem, que "una vegada més" torna a mostrar que el poder judicial "no té independència i que actua per impulsos polítics". Per a l'abril, la decisió adoptada és "un greu error".

La secretaria de Comunicació d'Eusko Alkartasuna (EA), Ikerne Badiola, ha titllat de "mala notícia" l'anunci del Suprem, perquè no fa cap favor a la democracia. Badiola considera que no hi ha "arguments jurídics" que fonamentin la decisió i crida a una resposta unitària contra la resolució.

El parlamentari d'UPyD, Gorka Maneiro, ha assegurat, en declaracions a Ràdio Euskadi, que la seva formació "celebra" la resolució, que ha qualificat de "lògica i raonable". La decisió del Suprem "dóna la raó a totes les persones i partits polítics" que han afirmat, en les últimes setmanes, que era "evident" que Sortu "no complia tots els requisits legals per admetre la seva inscripció en el registre de partits", ha afegit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut