La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'exconseller Jordi Turull, a la seu de Junts
La presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general Jordi Turull, a la seu de Junts

Els partidaris de Turull s'imposen als de Borràs en les eleccions territorials de Junts

Turull ha guanyat pes davant el sector afí a Laura Borràs, més partidari de sortir del govern

Jordi AgustíActualitzat

Els candidats afins a Jordi Turull s'han imposat als que simpatitzen més amb el corrent de Laura Borràs en les eleccions territorials de Junts.

Les eleccions internes han mesurat les forces entre els dos sectors de Junts, i Turull, doncs, guanya força en l'aparell del partit i al territori. Un dels canvis més significatius ha estat en el corrent socialdemòcrata del partit, que fins ara controlava el sector afí a Borràs. Després de les eleccions ha passat a liderar-lo el sector turullista, que ha guanyat amb la candidatura que encapçalaven l'exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès Carmela Fortuny i l'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez, que s'han imposat per un 50% dels vots enfront del 40% de l'altra candidatura.

L'entorn de l'actual secretari general de Junts, Jordi Turull, lidera, doncs, els tres corrents ideològics del partit, el liberal, el socialdemòcrata i el d'esquerra.

En l'àmbit territorial, a les federacions de comarques i vegueries on hi ha hagut eleccions, els candidats considerats més propers a Turull s'han imposat també als afins de Borràs, tot i que en algun cas per un estret marge de vots.

El més significatiu, la victòria del regidor de Junts Joan Rodríguez, que ha guanyat a la vegueria de Barcelona i que també comptava amb el suport de Xavier Trias. L'exalcalde ha de decidir aviat si decideix optar o no a l'alcaldia de la ciutat.

Laura Borràs i Jordi Turull van arribar al Congrés de juliol necessitats d'un pacte que unís el partit en la seva nova etapa. Un pacte amb concessions per part dels dos sectors. D'aquell Congrés va sorgir l'acord de rebutjar la taula de diàleg i d'exigir a Esquerra passos clars cap a la independència.

I també la decisió de fer una consulta a la militància sobre la continuïtat de Junts al govern. Amb la Diada, la pressió cap a Esquerra es va intensificar fins al punt de demanar un canvi de rumb al president Aragonès fixant com a data clau el debat de política general de la setmana que ve, que ha de marcar l'estratègia futura de l'independentisme. 

A les portes d'aquest debat Junts ha rebaixat tensió aquests últims dies i ha negat ultimàtums, mentre internament celebrava aquestes eleccions territorials on Turull ha guanyat pes davant el sector afí a Laura Borràs, més partidari de sortir del govern.   

 

ARXIVAT A:
Jordi TurullLaura Borràs
Anar al contingut