Barcelona

Els pares estaran obligats a fer saber als seus fills si són adoptats

Una de les novetats més destacades de l'avantprojecte de llei del nou Codi Civil de Catalunya relatiu a la família, que està enllestint el Departament de Justícia, és que els pares estaran obligats a fer saber als seus fills si són adoptats quan arribin a la maduresa necessària per comprendre-ho, o almenys a partir dels dotze anys. L'esborrany actualitza el dret català d'acord amb els nous models socials i familiars, i per això incorpora el concepte de progenitors en lloc del de pares i assumeix l'existència de diferents formes de convivència. L'avantprojecte també diu que els pares que es divorciïn, ja sigui de mutu acord o no, hauran de pactar un pla educatiu sobre el futur dels seus fills.

Actualitzat
Un dels aspectes més innovadors de l'avantprojecte és l'obligació del pares a informar als seus fills si són adoptats. És una iniciativa única a Espanya i que, probablement, provocarà un ampli debat.

Aquest article està inspirat en les legislacions dels països nòrdics i en els convenis internacionals d'adopció i pretén seguir les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut que aconsella que els infants adoptats sàpiguen que ho són pels seus pares.

Pla de parentalitat


L'esborrany del nou Codi Civil català també és pioner amb una altra obligació: els pares que es divorciïn, ja sigui d'acord mutu o no, hauran de pactar un pla de parentalitat, és a dir, un pla d'educació sobre el futur dels seus fills.

El Departament de Justícia sosté que la responsabilitat parental compartida és la millor solució per als nens, tot i que en alguns casos la custòdia individual serà el més adequat per als infants. Malgrat la ruptura, els menors tindran dret a mantenir la seva relació amb la resta de familiars, com per exemple els avis.

L'avantprojecte de llei ha acabat el seu període d'exposició pública, en què ha rebut 37 al·legacions. Està previst que sigui aprovat pel govern el mes de novembre i que abans d'acabar l'any iniciï la tramitació parlamentària.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut