La família vol que els fabricants d'aerosols incloguin en l'etiquetatge els riscos potencials dels gasos en lletres grans
La família vol que els fabricants d'aerosols incloguin en l'etiquetatge els riscos potencials dels gasos en lletres grans

Els pares d'una noia britànica culpen els gasos d'un desodorant de causar-li la mort

Giorgia, una noia amb autisme, tenia el costum de ruixar el desodorant de la mare sobre el llit perquè l'olor la reconfortava i relaxava

RedaccióActualitzat

Els pares de Giorgia Green, una adolescent amb autisme de 14 anys del Regne Unit, denuncien que la seva filla va morir d'un atac de cor provocat per la inhalació dels gasos d'un desodorant en aerosol.

La família la va trobar inconscient a la seva habitació l'11 de maig del 2022. Els pares diuen que va ser la inhalació accidental dels vapors del desodorant amb què Giorgia havia ruixat la roba de llit, cosa que li va provocar l'atac de cor que la va portar a la mort.

Ara, els pares han iniciat una campanya per exigir que els fabricants d'aerosols incloguin de forma més clara en l'etiquetatge la informació dels riscos potencials d'inhalar els gasos que inclouen en la seva formulació. 

Per Paul Green, el pare de Giorgia, "la gent no és conscient de com poden ser de perilloses aquestes llaunes de desodorant en esprai. No volem que la mort de la nostra filla sigui en va".
 

Altres casos de menors morts 

La família assegura que el cas de Giorgia no és aïllat. Segons ells, no és la primera menor que mor després d'inhalar de forma accidental els gasos d'un desodorant. I alerten els pares que llegeixin bé les etiquetes amb la composició i les advertències que s'inclouen en l'etiquetatge abans de comprar aquests productes.

Segons l'Oficina Nacional d'Estadística del Regne Unit, el desodorant es menciona en 11 certificats de defunció entre el 2001 i el 2020. Però és més preocupant que el butà (gas que contenia el desodorant que havia servit la nena) es menciona en relació amb 324 morts i el propà i l'isobutà --també components d'aquell desodorant-- apareixen en 123 i 38 morts, respectivament. 

Per llei, els desodorants en aerosol han de portar imprès l'advertiment que "s'ha de mantenir fora de l'abast dels nens". Denuncien que, tot sovint, aquests advertiments sobre els perills dels aerosols estan escrits en lletra massa petita i passen completament desapercebuts. 
 

Inhalar el desodorant la "confortava"

Giorgia tenia autisme i la seva família explica que tenia el costum de ruixar el desodorant de la mare sobre el llit perquè l'olor la reconfortava i relaxava: "Si sentia una mica d'ansietat, es ruixava amb aquest desodorant, el que feia servir la meva dona, i això la relaxava i reconfortava".

Com moltes altres vegades, l'11 de maig del 2022 la Giorgia va escampar desodorant a l'habitació abans de posar-se al llit. Allà la va trobar, sense vida, el seu germà. Havia tingut una aturada cardíaca. 

El pare explica que la porta de l'habitació no va estar tancada en cap moment i va haver-hi "un ambient tancat". No està clara la quantitat de desodorant que Giorgia va ruixar dins l'habitació, però més de la que es fa servir en un ús habitual. L'informe mèdic recull que la causa de la mort era "incerta, però compatible amb la inhalació d'aerosols", però la investigació de la mort va concloure que es tractava d'un accident fortuït.
 

"Advertiments molt clars" 

La resposta de l'Associació Britànica de Fabricants d'Aerosols (BAMA) a la reclamació de la família Green és que els desodorants "tenen advertiments molt clars".

Lamenten la mort de l'adolescent i asseguren que es prenen de forma molt seriosa qualsevol incident relacionat amb productes amb aerosol. Però també defensen que la informació que inclouen els desodorants en esprai sobre els components i els riscos dels aerosols és prou clara. 

En canvi, des d'una entitat que vetlla per la prevenció d'accidents domèstics al Regne Unit, es demana precaució amb l'ús de desodorants en aerosol perquè "no estan completament exempts de risc". En els últims anys, afirmen, s'han donat diversos casos d'accidents mortals de nens i joves per "inhalar aerosols en excés". 

Diuen que hi ha la idea errònia que les morts relacionades amb aerosols només són en casos on s'ha abusat d'aquestes substàncies. 

Asseguren que inhalar grans quantitats de gasos dels aerosols --i no només de desodorants-- "pot posar en perill la vida de moltes persones, que poden patir des de desmais, dificultats respiratòries fins a alteracions greus del ritme cardíac". 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut