Els pares d'una nena amb autisme denuncien les seves professores per mofar-se'n
CEIP Cervantes de Dos Hermanas, Sevilla
Sevilla

Els pares d'una nena amb autisme denuncien les seves professores per vexar-la

Els pares van amagar una gravadora a la motxilla de la nena i van descobrir els crits i insults que patia la seva filla: "El pitjor càstig serà escoltar-se"

Actualitzat

Una nena de 7 anys amb autisme va començar a desenvolupar, per primer cop, conductes autolesives. Es mossegava les mans, especialment quan anava a escola i deixava de fer-ho els caps de setmana.

Aquests indicis, sumats a altres sospites, van fer que els seus pares li posessin una gravadora a la motxilla per entendre què passava quan la nena era a escola, al CEIP Cervantes de Dos Hermanas, Sevilla.

"El seu pitjor càstig serà escoltar-se", diu ara la mare després de descobrir que les mestres insultaven i menyspreaven la nena.

"Quan deixes el teu fill a l'escola, esperes que sigui un lloc segur, on, com a mínim, el respectin" explica la mare en una carta que ha publicat al seu perfil personal de Facebook. Allí també descriu la seva filla com una nena "que ho entén tot a la perfecció":

"És una nena independent, simpàtica, afectuosa, alegre, que no viu al seu món, que parla poc per ara, però que ho entén gairebé tot a la perfecció."

Les "mirades" de la filla i "el pressentiment d'una mare, que mai falla" li van fer veure que alguna cosa estava passant, i ara ha pres la decisió de denunciar les tres professores i la directora del centre, com a responsable de l'escola.

Segons recull la querella, la nena té un trastorn generalitzat del desenvolupament amb trastorn de l'espectre autista (TEA), trastorn específic del llenguatge (TEL) i epilèpsia. Fins ara, anava a l'escola pública de Dos Hermanas, on aprenia en una aula específica per a nens amb problemes similars als seus.

Els pares van veure com la nena patia dues crisis epilèptiques en poc temps i que "desenvolupava conductes autolesives, desconegudes fins a aquella data". Les professores els van dir que no havien notat res estrany en la menor.

Però el 22 d'abril, els pares van decidir portar la filla a classe amb una gravadora a la motxilla i en aquelles sis hores de gravació, segons la denúncia, s'hi sentien crits de les docents amb frases com "Aquesta nena té el cervell cascat", "Jo també sé donar cops", "Ja s'ha trastocat", "Renta't les mans, marrana, que t'estic veient jugar amb els mocs" o "Al manicomi de Miraflores hi havia aquest perfil en adults".


La Junta d'Andalusia prendrà mesures

El delegat territorial d'Educació i Esports de la Junta a Sevilla, Joaquín Pérez Blanes, s'ha reunit dues vegades amb els pares de la menor i la directora del centre. En un comunicat, Pérez Blanes ha dit que analitzarà totes les dades per fer un informe i "adoptar les mesures que pertoquin sempre segons el procediment administratiu corresponent".

El president de la Fundació Antonio Guerrero, que treballa per la inclusió de les persones amb diversitat funcional, ha estat present a la primera reunió amb els pares i el delegat territorial. Antonio Guerrero ha explicat que, durant la reunió, s'han escoltat les gravacions on es senten "els crits de temor d'uns menors, que, al tenir TEA, són molt sensibles als crits i les males maneres".

Guerrero ha explicat que a l'aula específica del CEIP Cervantes només hi van un de cada cinc alumnes que van començar el curs. Així mateix, els pares d'un altre nen han presentat aquest divendres una queixa a la Junta d'Andalusia i demanen que s'obri un expedient disciplinari contra la logopeda del centre i la tutora.


Canvi de centre

Després del consell dels psiquiatres que atenen la nena, anirà dos anys a un centre d'educació especial. Els pares diuen que ara "mai surt amb la mà mossegada".

"Ara és feliç. Ha fet un gir de 180 graus en tots els aspectes."

La mare acaba la carta dient que els pares han tingut molt temps "per no dormir, plorar, sentir-nos culpables, demanar perdó a la nostra filla i agafar forces per a l'únic que volem: lluitar perquè es faci justícia."

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut