La sentència es basa en el cas d'una treballadora d'un centre comercial (Pexels/Burst)

Els pares de menors de 12 anys no hauran de treballar en cap de setmana a Portugal

Ho ha dictat el Tribunal Suprem, amb l'excepció que l'empresa demostri que aquells treballadors són insubstituïbles

Actualitzat

El Tribunal Suprem de Portugal ha dictat que les empreses no poden obligar a treballar dissabte i diumenge amb fills menors de 12 anys. Es pot fer una excepció si l'empresa demostra que són insubstituïbles, segons informa el diari portuguès Públic.

"El dret a la conciliació de l'activitat professional amb la vida familiar i el dret a la protecció de la paternitat i maternitat estan inclosos en la Constitució i no poden ser postergats per altres drets o deures professionals", segons el tribunal.

Si un empleat té fills de fins a 12 anys, pot demanar no treballar en cap de setmana i l'empresa només podrà obligar-lo si prova davant de la justícia que l'empleat és indispensable i que la seva absència compromet al funcionament de la companyia.

La decisió pot portar a una sobrecàrrega de treball per als que no tinguin fills en aquestes edats. Sobre això, el tribunal ha defensat la conciliació familiar i laboral i s'ha referit a "la possibilitat, si no l'obligació, de discriminació positiva a favor de la família".

La sentència del Suprem portuguès es basa en el cas d'una treballadora d'una multinacional en un centre comercial a Almada, a l'àrea metropolitana de Lisboa, que havia de cuidar els fills els caps de setmana mentre el seu marit treballava, ja que no tenien ningú més que els cuidés.

El 2019 va escriure una carta a l'empresa explicant la seva situació i va demanar que li deixés no treballar els caps de setmana. La companyia ho va permetre, però sense comprometre's a mantenir-ho en el futur si la situació ho requeria.

El cas va arribar al Tribunal Suprem, que acaba de dictar sentència.

 

ARXIVAT A:
Família Drets laboralsPortugal
Anar al contingut