Una nena agafada de la mà de la mare (iStock)

Els pares amb indicis de violència masclista ja tenen prohibit per llei veure els fills

El govern modifica el Codi Civil per protegir els infants víctimes de la violència vicària, en constatar que la majoria de morts es produeixen durant el règim de visita amb el pare

Redacció Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Pas endavant en la lluita contra la violència vicària, la que un home exerceix sobre una dona a través dels seus fills. A partir d'ara, en casos d'indicis fonamentats de violència masclista els pares tindran prohibida l'estada, la visita i les comunicacions amb els seus fills.

El Consell Executiu ha aprovat un decret llei per afrontar específicament aquest tipus de violència. Entra en vigor avui i modifica els articles del Codi Civil català sobre la guarda, les estades i les comunicacions dels menors.

Caldrà que hi hagi o bé denúncia de la Fiscalia o bé un procés judicial obert, i també afectarà els maltractadors que estiguin complint condemna.

Fins ara, els jutges ja tenien la potestat de prohibir als pares maltractadors les visites dels fills, però en tot cas ho decidien ells. A partir d'ara serà d'obligat compliment. I és que cal tenir en compte que els tribunals acostumen a prioritzar que les relacions entre pares i fills no es trenquin, fins i tot en casos de violència familiar o masclista.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (ACN/Bernat Vilaró)

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha ressaltat que fins ara "en la immensa majoria dels casos aquesta potestat del jutge no s'exercia" i que ara "hem volgut girar-ho".

"Hem determinat que en cap cas es podrà concedir aquest règim de visites llevat que el jutge ho motivi de manera molt explícita", ha afegit.

El nombre de criatures víctimes de la violència vicària creix any rere any

Així, en el conjunt de l'estat, cinc menors han mort aquest any 2021 a mans dels seus progenitors, un dels quals a Catalunya. Va passar a finals d'agost en un hotel de Barcelona.

La majoria de morts d'infants per violència vicària es produeixen durant les estades amb el pare. Així, de les 47.000 ordres de protecció a la dona que es van atorgar el 2019 a l'estat espanyol, només en un 3% dels casos es van suspendre les visites entre infants i progenitors.

Aquestes dades, procedents del CGPJ, confirmen que en la majoria dels casos no es va suspendre el règim de visites amb els progenitors violents.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista Menors
Anar al contingut