Els "papers de Panamà" revelen la identitat del propietari d'un modigliani desaparegut

Segons els documents el quadre és propietat de la família Nahmad, resident a Mónaco, i també hi apareixen els Thyssen-Bornemisza i la néta de Picasso

RedaccióActualitzat

Els "papers de Panamà" han posat al descobert operacions opaques en el món de l'art i propietaris d'obres que es consideraven desaparegudes. És el cas del quadre "Home assegut amb un bastó", de l'artista italià Amedeo Modigliani. La pintura està valorada en 22 milions d'euros i Segons Mondex, una empresa canadenca especialitzada en la recerca d'obres espoliades, els nazis haurien robat el quadre a un col·lecionista d'art jueu que va fugir de París el 1939, i hauria acabat en mans dels Nahmad, una família d'origen jueu sefardí resident a Mònaco.

Els Nahmad haurien fet la gran fortuna que tenen amb el comerç internacional d'obres d'art, i acumularien una col·lecció de 4.500 obres, entre les quals 300 picassos. Tindrien aquesta col·lecció als ports francs de Ginebra, un espai exempt de drets de duana i IVA.

El nét del col·leccionista espoliat pels nazis, Philippe Maestracci, assessorat per Mondex, va denunciar els Nahmad, però aquests van negar que el quadre fos seu, al·legant que era propietat de l'empresa International Art Center (IAC), una societat pantalla.

Ara els "papers de Panamà" han revelat el nom del beneficiari d'aquesta societat, que és precisament un membre de la família Nahmad. En concret, el propietari únic d'aquesta societat des del gener de 2014 és David Nahmad, que viu a cavall de Mònaco, París i Nova York. El seu fill i el seu nebot dirigeixen les galeries Helly Namad de Londres i de Nova York.

Segons els documents, els Nahmad van operar el 1995 amb les societats pantalla Swinton International i IAC en la venda de cinc picassos, dos matisse i un degas. A través de comptes suïssos i d'aquestes societats, els Nahmad s'haurien venut i comprat a ells mateixos les obres.

Més noms

A més a més, la filtració dels documents de Panamà ha destapat que també la família Thyssen-Bornemisza estaria entre les propietàries d'una empresa pantalla. Un advocat de la família ha confirmat l'existència d'aquesta empresa, però ha assegurat que les autoritats fiscals espanyoles estaven informades. Als documents de Mossack Fonseca també hi figura la néta de Pablo Picasso, Marina Ruiz Picasso.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut