Barcelona

Els pantans catalans estan en situació límit i podrien fer entrar algunes zones en fase d'emergència

L'hivern que deixem enrere no ha alleugerit la sequera que patim des de fa mesos a Catalunya. És més, algunes zones de Catalunya poden entrar en les pròximes setmanes en fase d'emergència si els pantans baixen per sota del 20% de capacitat. Ara estan només al 21,5% de mitjana. Per si fos poc, la primavera comença sense perspectiva de pluja abundant els pròxims dies. En els últims mesos ha plogut poc, no sempre allà on havia de ploure per poder recuperar l'aigua, i tampoc ha nevat com perquè ara puguem respirar més tranquils.

Actualitzat
Encara cal molta pluja per fer sortir els embassaments catalans de la precària situació en què es troben. Les últimes pluges i nevades són del tot insuficients per deixar l'excepcionalitat 2 d'alguns sistemes. El conjunt Sau-Susqueda està en una situació força crítica, a un 20,63% de la capacitat.

Si la mitjana dels pantans catalans baixa per sota del 20% s'entrarà en emergència, i això pot passar durant les properes setmanes. En aquest estadi comença a aparèixer seriosament la possibilitat de restriccions en l'àmbit domèstic, tot i que, de moment, no es preveuen fins a finals d'estiu. El pròxim dia 2 d'abril es farà una nova valoració sobre l'evolució de la sequera i es decretarà, si fos necessari, mesures més restrictives.

Però, quins són els sectors que més se'n podrien ressentir? Tenint en compte que un 73% de l'aigua consumida a Catalunya es destina a l'agricultura no és difícil esbrinar qui en sortiria més perjudicat. Un 18% és per a ús domèstic i el 9% es destina a la indústria. Això explica que en les grans zones agrícoles de la conca de l'Ebre, on només resideix un 8% de la població catalana, es consumeixi un 60% del total d'aigua, mentre que a les conques internes, és a dir, les de rius exclusivament catalans, amb el 92% de la població, el consum sigui del 40%.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut