Un carrer comercial d'Amsterdam ple de gent aquest dissabte (Reuters/Piroschka van de Wouw)
Un carrer comercial d'Amsterdam ple de gent aquest dissabte (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Confinament estricte als Països Baixos fins passat festes per fer front a l'òmicron

Tanquen botigues no essencials, restaurants, que només podran oferir menjar per emportar, cinemes, museus, teatres i sales de concert

Actualitzat

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, ha anunciat que els Països Baixos aplicaran el confinament obligatori a partir de diumenge i fins passat Nadal i Reis.

Ha estat una decisió de l'executiu davant l'increment de casos de covid, i més concretament de la variant òmicron.

"És inevitable amb la cinquena onada i amb la variant òmicron, que s'estén molt més ràpid del que ens temíem. Hi hem d'intervenir ara, per precaució", ha dit el primer ministre.

La decisió del govern és dràstica i insòlita. Els Països Baixos, amb un caràcter molt permissiu, no havia imposat confinaments estrictes ni tan sols quan ho feien la majoria de països europeus quan va arribar la pandèmia.

Ara, l'òmicron preocupa i, tot i que s'està contenint l'augment de noves infeccions, el govern no se la vol jugar i ha decidit a la pràctica, tancar el Nadal, deixar els holandesos pràcticament sense festes.

Per als dies festius com la vigília de Nadal, el dia de Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any, el govern neerlandès ha establert un límit de quatre persones de més de 13 anys per als grups que es reuneixin al carrer. El nombre es reduirà a dos majors de 13 anys la resta de dies per trobades al carrer.

Pel que fa a les reunions a l'interior, es limiten a un màxim de dos convidats a casa i, els dies de Nadal i Cap d'Any es podrà convidar quatre persones. A més, es recomana evitar aglomeracions i mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones.

Les escoles estaran tancades, almenys, fins al 9 de gener, ha anunciat Mark Rutte.

Les mesures decretades per l'executiu neerlandès fins al 14 de gener inclouen el tancament de cinemes, museus, teatres i sales de concert i també la restauració, que només podrà servir menjar per emportar o bé en exteriors. El tancament afecta també els gimnasos, fires nadalenques i esdeveniments, i fixa en 100 el màxim d'assistents als funerals.

El tancament de negocis implica que abaixin la persiana totes les botigues no essencials, que sí que podran tenir servei de recollida i entrega, i els supermercats i drogueries hauran de tancar a les vuit del vespre. Això no afecta les gasolineres, farmàcies, biblioteques, autoescoles, notaris i bufets d'advocats.

Les competicions esportives oficials esquiven la restricció.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut