Holanda i Irlanda també aturen la vacuna d'AstraZeneca
Vials amb la vacuna i el logo d'AstraZeneca (Reuters/Dado Ruvic/Foto-Il·lustració)

Els Països Baixos i Irlanda també aturen la vacunació amb AstraZeneca

La farmacèutica afirma que el nombre de casos de trombosi és molt més baix que el que s'esperaria de forma natural en una població general de la mateixa mida

Xavier DuranActualitzat

Els Països Baixos i Irlanda s'han afegit a la llista de països que han aturat, de forma preventiva, l'administració de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca contra la Covid-19.

Els Països Baixos ho van anunciar diumenge i el govern va assenyalar que la mesura estaria vigent almenys fins al 29 de març.

Irlanda ho va anunciar també diumenge com a mesura de precaució. El Comitè Assessor Nacional d'Immunització (NIAC) ho havia recomanat després dels casos de trombosi registrats a Dinamarca i Noruega després de l'administració de la vacuna.

També Àustria havia informat de casos, però en aquest país només s'ha suspès l'administració d'un lot concret de la vacuna.

En canvi, les autoritats sanitàries d'Irlanda del Nord han decidit seguir administrant la vacuna, fent cas de l'Agència Reguladora de Medecines i Productes Sanitaris del Regne Unit (MHRA).
 


AstraZeneca es defensa

L'Agència Mèdica de Noruega ha rebut informes sobre esdeveniments adversos en joves vacunats amb AstraZeneca, que patien hemorràgies sota la pell, manifestades amb petits punts o amb grans morats.

Per això, l'Agència ha demanat a persones vacunades en els darrers 14 dies que tinguin aquestes taques més de tres dies després de l'administració que consultin el metge o els serveis d'urgència tan aviat com puguin.

Per la seva banda, AstraZeneca va emetre diumenge un comunicat en què reafirmava la seguretat de la seva vacuna "basada en evidències científiques".

L'empresa afirmava que la revisió de les dades no aportava proves d'una relació causa-efecte entre la vacuna i els casos de trombosi:

"Una acurada revisió de totes les dades disponibles sobre seguretat amb més de 17 milions de persones vacunades a la Unió Europea i el Regne Unit amb la vacuna AstraZeneca de Covid-19 no mostra evidències d'un increment de risc d'embòlia pulmonar, trombosi venosa profunda o trombocitopènia [disminució del nombre de plaquetes en sang] en cap grup d'edat, gènere, lot o a cap país en particular."

L'empresa assenyalava que fins al 8 de març s'havien registrat a tota la Unió Europea i el Regne Unit 15 casos de trombosi venosa profunda i 22 d'embòlia pulmonar i que aquestes xifres són "molt més baixes de les que s'esperaria que passessin de forma natural en una població general d'aquesta mida i és similar a la d'altres vacunes autoritzades de la Covid".

També afegia que en assaigs clínics el nombre de casos fins i tot era menor en el grup vacunat i que no hi havia un augment de casos entre els més de 60.000 participants.
 

Suport de l'OMS

Divendres, l'OMS va donar suport a AstraZeneca afirmant que si bé estava alerta respecte a un lot específic de la vacuna, ningú no havia mort a causa de cap vacuna contra el coronavirus, com explicava la portaveu, Margaret Harris:

"A nou de març hi ha més de 268 milions de dosis de vacunes administrades des de l'inici de la pandèmia i, basant-nos en les dades registrades a l'OMS pels governs nacionals, cap mort ha estat causada per les vacunes de la Covid".

Harris va afegir que no s'havia observat una relació causal i que, segons el comitè assessor de risc en Farmacovigilància de les agències europees del medicament, els beneficis de la vacuna continuen sent superiors als riscos.
 

Dos casos més amb la de Pfizer

Les dades actualitzades el 9 de març sobre els efectes adversos de les vacunes al Regne Unit mostraven que amb la d'AstraZeneca s'havien produït 13 casos de trombosi i amb la de Pfizer, un total de 15.

Entre totes dues, al Regne Unit s'han administrat més de 10 milions de dosis.

ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesCovid-19
Anar al contingut