Prova de Covid-19 a Holanda el 8 d'abril (Reuters / Piroschka van de Wouw)
Prova de Covid-19 a Holanda el 8 d'abril (Reuters / Piroschka van de Wouw)

Els Països Baixos i Bèlgica també detecten casos de reinfecció de coronavirus

Els investigadors documenten dos pacients que s'han contagiat dos cops de coronavirus, després del cas de Hong Kong

Redacció / Agències

Són el segon i tercer cas de reinfecció per coronavirus. Un home a Holanda i una dona a Bèlgica són, després del cas de Hong Kong, els dos confirmats científicament que s'han contagiat de Covid-19 després d'haver passat anteriorment la malaltia.

En el cas dels Països Baixos, la viròloga Marion Koopmans, assessora de l'OMS i del govern de la Haia, ha donat per fet que un pacient holandès d'avançada edat amb el sistema immunològic "deteriorat" ha contret el coronavirus per segona vegada des del començament de la pandèmia al març.

"Totes les infeccions per SARS-CoV-2 tenen una empremta digital diferent, un codi genètic. Les persones poden portar restes de virus durant molt de temps després del contagi i ocasionalment segreguen una mica d'ARN (àcid ribonucleic, el material genètic d'aquesta mena de virus)."

La viròloga holandesa no ha detallat els símptomes del pacient perquè "necessitem saber si passa amb més freqüència".

"Les infeccions respiratòries poden passar dos cops o fins i tot amb més freqüència. Sabem que una persona no està protegida de per vida si s'ha contagiat una vegada. I això és el que esperem amb la Covid-19."

A Bèlgica, el viròleg i assessor del govern Marc Van Ranst ha confirmat que una ciutadana belga que ja havia superat el coronavirus ha recaigut tres mesos després del primer contagi.

Els investigadors han conclòs que es tracta de dues soques diferents del virus.

"Hem pogut examinar genèticament aquest virus en els dos casos i tenim les suficients dades per determinar que es tracta d'una altra soca."

L'evolució de la pacient belga ha estat favorable i només ha tingut una simptomatologia lleu i no ha necessitat hospitalització.

A Hong Kong, aquest dilluns es va donar a conèixer que un home de 33 anys que tornava d'un viatge d'Espanya s'havia reinfectat a l'agost després d'haver tingut la malaltia a l'abril.


L'OMS es manté prudent

L'Organització Mundial de la Salut ha afirmat aquest dimecres que els informes que ha rebut de persones reinfectades són molt rars.

"Rebem, de tant en tant, informes de persones que es fan la prova i surt negatiu i després positiu. Però no ha quedat clar fins ara si es tracta d'un problema del mateix test o si hi ha hagut gent que realment s'ha infectat un segon cop."

En referència al pacient de Hong Kong, la portaveu de l'OMS, Margaret Harris, ha destacat que es tracta d'un cas documentat davant de 23 milions d'infectats.

"Necessitem entendre què significa en termes d'immunitat i per això hi ha molts grups que estan fent el seguiment de persones, mesurant els seus anticossos i intentant entendre quant dura la immunitat natural."

Harris ha explicat que aquesta immunitat és diferent de la que produeixen les vacunes, que provoquen un estímul immunitari precís i potent. Però la durada de la immunitat que generi l'esperada vacuna de la Covid només es podrà establir després d'anys de seguiment de les persones immunitzades.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut