Els països amb rendes més altes confien menys en les vacunes
Tres quartes parts de la població mundial confia en les vacunes

Els països amb rendes més altes confien menys en les vacunes

Mentre que el 79% de la població mundial considera que les vacunes són segures i, el 84%, efectives, una cinquena part dels europeus no hi està d'acord o no està convençuda del tractament

RedaccióActualitzat

La desconfiança dels ciutadans amb les vacunes és superior a Europa i als Estats Units que a la resta del món. Així ho revela un estudi sobre actituds cap a la salut i la ciència que s'ha presentat aquest dimecres a Londres, que conclou que 8 de cada 10 ciutadans del planeta consideren "segures" i "eficients" les vacunes.

Aquesta xifra disminueix si ens fixem amb els països que tenen rendes més altes, en general amb índexs de vacunació superiors. A la part occidental d'Europa, només el 59% de la població confia en les vacunes i, per països, França és el país més "escèptic": un terç dels seus ciutadans opina que no són segures i un 10% no creu que siguin importants pels infants.


Més del 90% de la població dels països més pobres confia en les vacunes

De l'enquesta feta a 140.000 persones de més de 140 països es desprèn que un 72% de la població dels Estats Units i un 73% del nord d'Europa està convençuda de la utilitat i la seguretat de les vacunes. Si mirem la població mundial, la confiança augmenta: el 79% les considera segures, i el 84%, efectives.

En algunes regions d'aquests continents, la desconfiança en les vacunes és superior. Per exemple, a l'Europa de l'Est només les consideren segures 4 de cada 10 ciutadans,, i a l'Europa occidental, 6 de cada 10. En definitiva, a Europa una cinquena part de la població no està d'acord o no està convençut de la credibilitat del tractament.

Aquesta creença contrasta amb la que tenen a les regions amb menys recursos econòmics. El 95% de la població de les regions del sud d'Àsia i el 92% de l'est d'Àfrica creuen en les garanties de la vacunació. A Bangladesh i a Ruanda, gairebé hi ha un "acord universal" sobre la seguretat, efectivitat i importància.

Jeremy Farrar, director de la fundació independent Wellcome Global Monitor que es dedica a la investigació científica i és responsable de l'estudi, ha destacat que l'enquesta aporta una visió sense precedents de la relació de la ciència amb la societat de tot el món. Sobre les creences de l'efectivitat de la vacunació, ha manifestat:

"Les vacunes, per exemple, són una de les nostres eines sanitàries públiques més poderoses i necessitem que la gent hi confiï."

L'enquesta ha demanat també si els ciutadans vacunen els seus fills. El 92% de la població mundial assegura que sí i el mateix percentatge, independentment de si té fills o no, creu que és important immunitzar els infants.

Més xarampió a Europa pels moviments antivacunes

Justament a Europa, on hi ha més escepticisme cap a la vacunació, hi ha un debat perquè la disminució dels índexs de vacunació ens alguns territoris es relaciona amb el ressorgiment de malalties que estaven en vies d'eradicar-se. Un exemple n'és l'augment de casos de xarampió al continent.

Casos de xarampió a Europa (Font: Organització Mundial de la Salut)

Segons ha comunicat l'Organització Mundial de la Salut, en el primer trimestre del 2019, el nombre de casos de xarampió es van triplicar a Europa. El 2018 es van registrar 82.000 casos a tot el continent, més de la meitat a Ucraïna.

Aquesta situació ha portat que països com Alemanya es plantegin multar els pares que no vacunin els seus fills contra el xarampió. D'altres, com Holanda. han parlat d'obligar vacunar els infants per accedir a l'escola bressol.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut