Plaça Nova de Bilbao, aquest dijous
Plaça Nova de Bilbao, aquest dijous

El País Basc tanca bars i restaurants i avança una hora el toc de queda

Fernando Simón descarta, per ara, el confinament domiciliari: "probablement no arribi a ser necessari"

RedaccióActualitzat

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha qualificat de "preocupant" l'evolució de la pandèmia al País Basc. Per això aquest dijous ha anunciat un enduriment de les restriccions.

Com ja va fer Catalunya ara fa quinze dies, el govern basc decretarà el tancament de tots els establiments d'hostaleria i restauració – excepte els dels hotels, gasolineres i centres sanitaris o escolars – a partir d'aquest dissabte. El mateix dia s'avançarà una hora el toc de queda a les deu de la nit.

La taxa de positivitat ha arribat al 10% i la incidència acumulada en catorze dies ha estat de 500 casos de Covid per cada 100.000 habitants.

Hi ha 107 pacients a l'UCI davant dels 74 que hi havia el 26 d'octubre.

El lehendakari considera que el sector de l'hostaleria "com a tal no és culpable" i no s'ha d'estigmatitzar. Per això apel·la a "la responsabilitat de cadascú". De tota manera, ha advertit que "el risc de transmissió comunitària es dona com més contacte social hi ha de manera indiscriminada i no regulada" i és en l'àmbit de la restauració con aquest risc "és més gran que en altres sectors".

Fins ara, el País Basc ha fet un tancament perimetral amb altres comunitats i la limitació màxima de mobilitat entre municipis. El toc de queda fins ara ha estat d'onze de la nit a les sis del matí.
 

Confinament domiciliari

El Ministeri de Sanitat descarta, de moment, el confinament domiciliari de tota la població o per franges d'edat, com han plantejat algunes comunitats autònomes. Segons Fernando Simón, les mesures adoptades amb l'estat d'alarma estan aconseguint frenar la corba de contagis. "Estem en una situació en què les mesures són ara mateix molt estrictes", ha afirmat.

Per al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, "el confinament total a França o el Regne Unit és menys estricte del que estem fent aquí." I s'ha mostrat convençut que "no estem fent menys que en altres països".

Confia que les mesures actuals "seran suficients" i ha recordat que les comunitats "encara no han esgotat les mesures" que poden adoptar amb l'actual marc normatiu.

Per això ha dit que el confinament domiciliari "probablement no arribi a ser necessari".

Ha donat per fet, a més, que "el confinament estricte, cent per cent, total, és impossible" ja que la gent ha d'anar a treballar, a comprar o al metge.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19País BascToc de quedaConfinament
Anar al contingut