Els pagesos reclamen que es reobrin els mercats ambulants suspesos pel coronavirus

Asseguren que els seus productes són més segurs que els que es venen als supermercats perquè passen per menys mans

Actualitzat

Els pagesos que venen el que cullen a les seves terres directament als mercats ambulants estan passant, també, un mal moment.

Alguns ajuntaments els han suspès aquests mercats a l'aire lliure, mentre Unió de Pagesos, amb el suport d'algunes associacions de consumidors, reclama que es puguin fer.

Des del decret d'estat d'alarma, uns trenta municipis de Catalunya han deixat de fer el mercat de fruita i verdura al carrer.

A Lleida, s'han suprimit els mercats de Pardinyes i el del Camp d'Esports, en aquest cas per posar l'espai a disposició del sistema sanitari, ja que és al costat de l'hospital.

A Barcelona, no es faran els mercats de pagès que hi ha als barris.

I a la Sénia, l'Ajuntament considera que el mercat és un risc innecessari, com explica l'alcalde, José Ramón Ballauví.

"La Sènia té supermercats, té totalment garantit tot el subministrament de menjar. Està clar que si aquestes parades fossin mercats estables i fossin de primera necessitat per al subministrament, no s'hagués pres aquesta mesura."

Carles Vicente, del sindicat Unió de Pagesos, opina tot el contrari.

"D'on ve aquesta ordre? Perquè si és de l'estat d'alarma no es pot fer perquè nosaltres som un sector bàsic. També haurien de tancar les botigues i els supermercats, la qual cosa no s'entendria."

Per contra, Amposta manté el mercat setmanal de fruites i verdures, amb la meitat de parades i menys clients.

El pagesos poden fer mercat a Amposta
El pagesos poden fer mercat a Amposta

Vicent Villalonga és paradista i està sorprès pel comportament dels clients.

"La gent respecta molt el metre i mig. Respecten molt de no tocar la verdura ni res."

En Mikel Roviralta és pagès ecològic i explica que el seu és un producte essencial, que els supermercats no serveixen de la mateixa manera que ho fan els pagesos.

"En principi hi ha més espai. Tothom té més metres per separar-se i guardar les distàncies. A més, només jo manipulo el producte a la meva parada i, en canvi, en un supermercat passa molta gent."

Ven a la Selva del Camp i també anava a Valls, però ha tancat. Els clients fidels li fan comandes a domicili, però no les pot assumir. Normalment, ell prepara les comandes i els clients les van a buscar a un punt concret de la Selva, una pràctica que ara no es pot fer.


Preocupació entre els pagesos de la fruita

Els pagesos també es preparen ara per al començament de la campanya agrària. Aquest any, però, ho fan amb més preocupació i incertesa que mai.

Les organitzacions sindicals i la patronal del sector, Afrucat, alerten que no es cobrirà la meitat de la mà d'obra que fa falta per treballar al camp a causa de la crisi del coronavirus. Fan una crida a les persones que s'hagin quedat sense feina i als estudiants.

"Tota la gent que està a l'atur i vulgui treballar al camp... i animar els joves a emprendre aquesta aventura que és veure d'on surten els fruits que normalment es mengen al plat."

La fruita més primerenca es començarà a collir aviat. Els pagesos temen que si no tenen prou mà d'obra hauran de deixar de fer algunes feines, cosa que acabaria repercutint en la qualitat de la fruita i, de retruc, es tornarien a enfonsar els preus.

Segons Afrucat, el 80% dels treballadors del camp són estrangers i, d'aquests, asseguren que el 75% encara han d'arribar dels seus països d'origen. I, amb les fronteres tancades, de moment, no podran venir. Per això demanen al govern espanyol que permeti treballar migrants en situació irregular.

A més, els pagesos no saben com traslladaran els temporers al camp després que el Ministeri d'Agricultura ha ordenat que, en una furgoneta de 9 places, només hi poden anar 3 persones, tenint en compte que molts no tenen vehicle propi i tampoc no saben com s'hauran d'allotjar.

ARXIVAT A:
Coronavirus AlimentacióAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut