Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Els pagesos poden tornar a fer cremes, però amb restriccions: així funcionen els permisos

Els pagesos han d'omplir un formulari amb les plagues que afecten els cultius per poder justificar les cremes

Redacció/ACNActualitzat

A partir d'aquest diumenge 16 d'octubre, els pagesos poden tornar a fer cremes al camp després de la normativa polèmica que va aprovar el Congrés espanyol. Ara, la Generalitat ha habilitat un permís, però continuen havent-hi força restriccions.

El permís es pot demanar al web del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Només es poden fer cremes de restes vegetals per raons de caràcter fitosanitari, quan no sigui possible abordar-ho amb un altre tipus de tractament i quan no hi ha altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties.

Cal que el pagès tingui declarat el cultiu o plantació i detallar la plaga que l'afecta i que per evitar-ne la propagació se sol·licita la crema.

Des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica es verificarà que figuri al llistat elaborat per l'IRTA sobre plagues i malalties que cal controlar mitjançant la crema de les restes vegetals dels cultius afectats.

Un cop verificat, es farà un informe que es passarà a la Direcció General d'Ecosistemes Forestals, que serà qui finalment emetrà o no l'autorització.

Prohibició per llei

La Llei estatal 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, prohibeix cremar residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola.

La llei afecta tot el territori de Catalunya. Això vol dir que, a partir d'aquest dissabte, ja no s'entra en l'habitual període de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d'octubre al 15 de març), on només calia una simple comunicació per poder tirar endavant amb l'eliminació de les restes, i en caldrà una autorització excepcional. La finalitat d'aquesta norma és potenciar l'aprofitament i reciclatge de les restes vegetals.

Des d'Acció Climàtica han reclamat al govern espanyol una moratòria o derogar l'article de la llei que impedeix fer les cremes.


La normativa dels focs d'esbarjo

Pel que fa als focs d'esbarjo, com poden ser les barbacoes, es podran fer amb comunicació prèvia, dins del període comprès entre el 16 d'octubre i el 14 de març del 2023.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut