Tortosa

Els pagesos de l'Ebre reclamen solucions a la crisi dels cítrics

Més d'un centenar de persones han llençat 3.000 quilos de mandarines i han tallat la C-12 a Tortosa durant una hora

RedaccióActualitzat

El sector del cítric a les Terres de l'Ebre està vivint una crisi que amenaça pagesos, empreses i cooperatives. Les males condicions climàtiques han afectat la producció sobretot de mandarines. Aquest dissabte s'ha fet a Tortosa una manifestació en què s'ha demanat un pla de xoc per poder salvar els llocs de treball del sector.

Més d'un centenar de pagesos i treballadors han sortit al carrer amb una marxa lenta de tractors i han tallat l'eix de l'Ebre, la C-12, durant una hora i hi han llençat 3.000 quilos de mandarines.

Una de les mesures que reclamen és la revisió dels criteris de valoració de danys de l'assegurança agrícola. Volen que compensi totes les pèrdues provocades pel mal temps. També demana que el ministeri d'Agricultura augmenti el volum de retirada de clementines que no es poden vendre per destinar-les a sucs.

Fins al 31 de desembre, el Ministeri d'Agricultura havia autoritzat la retirada de 5.000 tones de mandarines per destinar-les a suc, finançada amb fons europeus. Una xifra considerada insuficient des del sector. Ara ha autoritzat 5.000 tones més, però el productor n'ha de pagar la meitat. La Generalitat ho continua veient insuficient, i els pagesos se senten menystinguts.

A la Generalitat li demanen que articuli una ajuda per destruir les mandarines més malmeses, perquè si es queden a l'arbre serà un focus de plagues per la pròxima campanya.

El sector calcula que les pèrdues de la campanya d'aquest any superen els 15 milions d'euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut