Daan Everts, cap dels observadors internacionals, entrevistat aquest dijous a Catalunya Ràdio
Daan Everts, cap dels observadors internacionals, entrevistat aquest dijous a Catalunya Ràdio
Barcelona

Els observadors diuen que en el referèndum no es van complir els estàndars

Els observadors internacionals convidats pel govern conclouen que l'1-O no compleix els estàndards internacionals per una sèrie d'aspectes que ho van impedir

RedaccióActualitzat

Els resultats provisionals oferts diumenge a la nit donaven un 90% de vots favorables a la independència, dels més de 2.260.000 emesos. Però faltava un 5% per escrutar.

Durant aquests dies s'ha fet el recompte incorporant el vot de l'estranger. També s'ha mirat d'excloure els repetits que es van donar en la votació i adjudicar als col·legis d'origen els que es va repartir pel territori a causa del cens universal.

Mentrestant, el cap de la vintena d'observadors internacionals, Daan Everts, ha reconegut que res va ser normal l'1 d'octubre i, per això, no es van poder complir els estàndards convencionals d'un referèndum.

"Van passar tantes coses que va ser realment impossible fer un referèndum normal. Naturalment hem hagut de concloure que el referèndum fet no satisfà algunes claus dels estàndards internacionals. Però tal com afegim a l'informe, hi havia bones raons per a això."

Evert troba alarmant que hi hagi tanta falta de diàleg i ha donat els noms de l'expresident Barack Obama o de l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan com a possibles mediadors. Ha evitat comentar si els resultats es poden aplicar, i ha dit que això depèn dels polítics.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut