janquim

Els nous consellers són actius de forma variada a les xarxes basades en internet

Els membres del nou govern català són, en general, força actius a les xarxes basades en internet, tot i que amb perfils diferents que, d'alguna manera, s'ajusten a la seva procedència.

Actualitzat
Un primer cop d'ull, encara massa d'hora per aportar conclusions, fa notar un cert contrast amb el referent més immediat, el darrer canvi de govern que va dur a terme el president espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero. En aquella ocasió, la presència en aquests entorns digitals era escassa mentre que en aquest cas és variada i amb recorregut.

Xarxa professional

Els independents, potser pel seu perfil més professional, són a LinkedIn, una xarxa poc popular per al lleure però molt concorreguda amb currículums i assessors de recursos humans, una teranyina de relacions d'abast internacional que aplega sectors molt diferents.

En aquesta xarxa hi tenen perfil, que ara caldrà actualitzar, els nous consellers Boi Ruiz (Salut), Andreu Mas-Colell (Economia i Finances), Lluís Recoder (Política Territorial i Sostenibilitat) i Ferran Mascarell (Cultura).

Anuncis al Twitter

Aquests dos últims, a més, tenen més presència a internet. L'exconseller socialista de Cultura és al Twitter des de fa uns quants mesos i des d'aquest lloc ha enviat un missatge, breu, per força: "Gràcies a tots pels vostres comentaris; els positius i els crítics. Una primera voluntat: treballar per una cultura oberta i de qualitat".

De manera que s'ha convertit així en un futur conseller que, abans de prometre el càrrec ja anuncia els trets essencials que vol traslladar al seu departament des d'una eina com el Twitter, que restringeix el missatge als 140 caràcters però que permet un diàleg obert amb moltes persones.

Recoder no ha anat tan enllà però el seu historial és ple de missatges d'agraïment.

El fins ara alcalde de Sant Cugat ha estat un dels homes actius amb internet i durant la darrera conferència Personal Democracy Forum, celebrada a Barcelona, hi va representar l'impuls amb què alguns ajuntaments del país afavoreixen els canvis que la digitalització suscita.

La seva presència a les xarxes es basa en els seus comentaris al Twitter però també amb un web propi que haurà de renovar i un compte d'usuari a la xarxa social Facebook.

Consellers al Facebook

Facebook, si res no canvia, torna a allotjar un bon nombre de representants del govern.A banda de Recoder i Mascarell, s'hi troben Felip Puig (Interior), Josep Lluís Cleries (Benestar i Família), Joana Ortega (Governació i Relacions Institucionals), Irene Rigau (Educació) i fins i tot Francesc Xavier Mena (Empresa i Ocupació), encara que en aquest cas es tracta d'un espai administrat des d'Esade que potser desapareixerà o es reformarà. En aparença, també Pilar Fernández Bozal (Justícia) podria ser a Facebook, tot i que el seu perfil no és visible sense un contacte previ. Només Josep Maria Pelegrí (Agricultura i Medi Natural) sembla absent d'aquests hàbits tot i que la falta de resultats en la cerca també podria provenir d'un error.

A més, Ortega i Cleries tenen compte al Twitter, una característica més comuna entre els que provenen de la política de partit.

És probable que aquests nous membres del govern català modifiquin d'una manera o una  altra la seva presència a la xarxa però la realitat és que el nomenament els trobarà gairebé tots amb algun peu en aquest entorn. A partir d'ara el seu capteniment, d'alguna manera, estarà emmarcat en la Guia d'Usos i Serveis que encara és vigent.

Tret distintiu

No és estrany perquè aquest és un tret que distingeix la política catalana. Els membres del govern anterior també han buscat els darrers anys una manera adequada al seu caràcter per mostrar-se a les xarxes socials i el Twitter era un dels serveis més utilitzats. Destaquen Joaquim Nadal, pel seu to sovint líric i la seva proximitat en el debat, i Ernest Maragall, pel seu inici polèmic, amb la cita, justament, d'un article que havia publicat Ferran Mascarell.

L'inici d'aquesta legislatura, per tant, té lloc en un context nou que ha permès una presa de possessió anticipada al mateix Twitter i que ha inclòs en el traspàs de govern el "paquet digital", per ajustar el web Gencat al mateix instant que la medalla presidencial fos al coll d'Artur Mas.

Entre les intervencions suggerides pel seu equip de cara a afaiçonar el nou web del president, hi va haver la petició que fos més visible l'enllaç a la xarxa social Facebook. Cal interpretar aquesta voluntat com un símptoma de la importància que l'equip del president atorga a aquesta qüestió.


Anar al contingut