Barcelona

Els nous consellers prenen possessió del càrrec i Puigdemont els emplaça a "no renunciar a res i a ser fidels"

Puigdemont: "Us convido que no renuncieu a res i a ser fidels a fer les coses el màxim de bé i el màxim d'explicades i implicades possible"

RedaccióActualitzat

Els consellers del nou govern de la Generalitat han pres possessió del seu càrrec. L'acte, presidit pel nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'expresident Artur Mas i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha celebrat en un Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ple a vessar.

Passades les deu del matí, els consellers entrants i sortints de l'executiu s'han dirigit des de l'Arxiu de Comptes fins al Saló Sant Jordi, on s'ha fet l'acte, i poc després ho ha fet el president Puigdemont acompanyat de Forcadell i Mas, que els assistents a la cerimònia formal de presa de possessió del govern han rebut amb aplaudiments.

Tots els consellers prometen el càrrec

Oriol Junqueras, que s'ocuparà de la vicepresidència i de l'àrea econòmica, ha estat el primer a prometre el càrrec davant Puigdemont "al servei de Catalunya i en lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya", una fórmula ja utilitzada en les darreres ocasions. L'han seguit els responsables de les altres dues grans àrees del govern: Neus Munté, que dirigirà l'àrea de serveis socials i que també serà la consellera de la Presidència i portaveu, i Raül Romeva, que encapçalarà l'àrea d'afers exteriors i serà el conseller d'Exteriors.

Després han promès el càrrec els altres deu consellers: a banda dels consellers responsables de les tres grans àrees, la resta són Meritxell Borràs (Governació, Administracions Públiques i Habitatge), Meritxell Ruiz (Ensenyament), Toni Comín (Salut), Jordi Jané (Interior), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat), Santi Vila (Cultura), Carles Mundó (Justícia), Dolors Bassa (Treball, Afers Socials i Famílies), Jordi Baiget (Empresa i Coneixement) i, finalment, Meritxell Serret (Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació).

 

En el seu discurs després de la presa de possessió, el flamant president ha agraït als consellers sortints  "els serveis prestats al país i al president Mas"  en "uns temps molt difícils" en què "heu donat la cara sempre i heu estat fidels". "Heu aguantat molt bé el tipus en unes condicions que probablement a més d'un haurien tombat d'esquena". Puigdemont també ha destacat que "ho heu fet amb dignitat", malgrat que "heu patit molt", i ha afegit que "hi heu sigut sempre" i "com a alcalde, us he tingut sempre al costat".

Sobre el nou executiu, Puigdemont ha augurat:

"Sabreu guardar aquest respecte institucional i aquesta exigència respecte al poble de Catalunya a través de la vostra activitat d'una manera tan exemplar com els que us han precedit."

El nou president, a més, ha demanat als membres del seu executiu "lleialtat" i exigència a l'hora d'exercir la responsabilitat tan gran que assumeixen:

"Us convido que no renuncieu a res i a ser fidels a fer les coses el màxim de bé i el màxim d'explicades i implicades possible."

Finalment, els ha dit: "Assumiu un gran honor, ho fareu molt bé, jo en seré testimoni i us ho podré agrair al final d'aquest trajecte que avui comença." I ha acabat així: "Moltíssimes gràcies. Per molts anys i visca Catalunya."

Després del seu breu discurs, Puigdemont s'ha abraçat amb el seu predecessor i ha saludat els nous consellers. Tots els membres del nou executiu s'han dirigit al Pati dels Tarongers, on s'han fet la tradicional foto de família.

 

Pocs minuts després de prometre el càrrec, el nou govern ha tingut la primera reunió del consell executiu. La major part dels consellers era el primer cop que es trobaven a la Sala Tàpies del palau de la Generalitat. Ha estat una trobada distesa, de presa de contacte.

 

Al llarg del dia es fa el traspàs de carteres entre els consellers entrants i els sortints. Un dels primers traspassos  s'ha fet al mateix Palau de la Generalitat, on la fins ara vicepresidenta, Neus Munté, ha passat el relleu al nou vicepresident del govern, Oriol Junqueras.

El nou executiu té 13 departaments, un més que en la legislatura anterior. Entre el govern de Mas i el de Puigdemont hi ha continuïtat, però també canvis de departaments i del perfil dels consellers. Serà un govern amb més dones, més jove i amb més representació del territori. S'ha mirat d'equilibrar, entre Convergència i Esquerra, el pes polític, un president convergent i un vicepresident republicà, o entre les conselleries de més pressupost: Ensenyament per a Convergència i Salut per a Esquerra.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut