Foto de família del nou Govern de la Generalitat, presidit per Salvador Illa, el dilluns 12 d'agost del 2024
El nou govern s'ha fet la primera foto de família institucional (ACN/Marc Font)

Illa defensa la vocació "transversal" del seu govern per "cercar el bé comú i defensar Catalunya"

El president s'ha compromès a prendre decisions en la defensa de Catalunya dins una Espanya plurinacional, i també en defensa de la llengua catalana

RedaccióActualitzat

"La cerca del bé comú i la defensa de Catalunya". Aquests, ha dit el president Illa, seran "els únics criteris d'actuació" del seu govern, que ha definit com a "transversal" i "representatiu del país". 

Ha estat en l'acte de presa de possessió dels consellers del govern socialista, que han promès el càrrec en un acte institucional aquest dilluns al Saló de Sant Jordi, dos dies després que ho va fer Salvador Illa com a nou president de la Generalitat.

Com a "pedra angular" de l'executiu, ha afegit, "transformar Catalunya per millorar-la des del servei públic". I això, ha dit Illa, dins una "Espanya que és plurinacional" i una "Europa d'horitzó federal" i "amb el diàleg, l'anàlisi reflexiva i la cerca d'acords com a mètode".

El president de la Generalitat, Salvador Illa, arriba a l
Illa ha pronunciat un discurs un cop tots els consellers i conselleres han promès el càrrec (ACN/Marc Font)

Illa ha destacat, com a novetats del seu executiu --que, per cert, no inclou cap vicepresidència--, la creació de les conselleries d'Esports i de Política Lingüística, fruit aquesta última de l'acord amb ERC. Segons Illa, aquesta nova cartera "subratlla la defensa de la llengua catalana com a columna vertebral de la nació catalana" i no és pas "un atac contra ningú".

I en aquest context --i en referència als Comuns i a ERC-- ha afegit: "El govern honorarà els compromisos contrets".


Traspassos de carteres

En acabar l'acte, s'ha fet el tradicional traspàs de carteres, en què els titulars sortints han fet el relleu als nous consellers i conselleres. En total són 16, nou dones i set homes.

Els primers traspassos s'han fet al Palau de la Generalitat. Entre aquests, el de la carpeta de Presidència, que passa de Laura Vilagrà a Albert Dalmau.

Vilagrà i Dalmau agafen una carpeta granat
Vilagrà i Dalmau han estat els primers a fer l'intercanvi al Departament de Presidència

En la mateixa sala, Alícia Romero  --una de les peces clau del nou govern juntament amb Sílvia Paneque i Núria Parlon--, ha rebut tres dossiers de la mà de Natàlia Mas. Entre aquests, un amb el títol "Finançament singular", una de les carpetes que haurà de desenvolupar la nova consellera d'Economia.

Natàlia Mas ha entregat els dossiers a Alícia Romero, nova consellera d'Economia

"Molta sort i molts encerts", ha dit Joan Ignasi Elena en el traspàs de cartera a la nova consellera d'Interior, Núria Parlon.

Parlon ha rebut la cartera d'Interior de mans d'Elena

Un altre dels traspassos ha estat a la seu d'Acció Exterior, la Casa dels Canonges, departament que ara incorpora Unió Europea al seu nom. Aquí, el conseller entrant, Jaume Duch, ha rebut el dossier de mans de la consellera sortint, Meritxell Serret. Duch ha assegurat que està "content i satisfet", mentre que Serret ha dit estar "orgullosa del llegat" que deixa.

"Es poden fer moltes coses molt ben fetes. Govern nou, prioritats i endavant", ha afegit Duch.

El conseller entrant d
El conseller entrant d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i la consellera sortint, Meritxell Serret (ACN/Marc Font)

El govern Illa comptarà també amb els exconsellers de l'òrbita convergent Ramon Espadaler i Miquel Sàmper, que també han rebut les carteres corresponents. Bé, Espadaler, nou conseller de Justícia, ha rebut un llapis de memòria de mans de la seva antecessora, Gemma Ubasart.

Espadaler, que va ser conseller de Medi Ambient de l'última legislatura de Jordi Pujol (2001-2003) i d'Interior amb Artur Mas (2012-2015), ha valorat que el traspàs amb Ubasart ha estat "modèlic" i que és un senyal de "qualitat democràtica" de les institucions.

Ubasart i Espadaler han fet el traspàs a Justícia (ACN/Albert Hernández)
 

Sàmper ha escenificat el traspàs a la seu d'Acció, l'agència per la competitivitat de l'empresa, amb el conseller sortint, Roger Torrent. "Jo sempre agafo conselleries vertiginoses", ha dit Sàmper, que va dirigir el departament d'Interior durant la presidència de Quim Torra.

A més, ha demanat "respectar" la seva decisió de deixar la militància de Junts i entrar al govern d'Illa, que ha estat criticada per diversos dirigents del partit de Carles Puigdemont. "Jo tenia una distància cada vegada més gran amb la ideologia del meu partit i ho vaig comunicar en el seu moment", ha argumentat.

Roger Torrent i Miquel Sàmper, en el traspàs de la cartera d
Sàmper i Torrent, en el traspàs de la cartera d'Empresa

El nou executiu inclou, a més, dos alts càrrecs del govern republicà sortint --a qui Illa també ha agraït el "traspàs modèlic"--, Francesc Xavier Vila i Sònia Hernández Almodóvar.

Al llarg de la tarda, han seguit els traspassos. La nova consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha dit que agafa el testimoni "d'una feina ben feta" de Tània Verge i ha advertit que farà "petits canvis".

Verge ha lamentat que la nova conselleria "perdi migracions i antiracisme", ja que, segons ha subratllat, "són polítiques de drets humans".

Verge ha encoratjat Menor a fer "polítiques valentes" (ACN/Albert Hernández)

A la seu d'Educació, la nova consellera, Esther Niubó, ha rebut la cartera de la mà de la seva predecessora, Anna Simó. Niubó s'ha compromès a buscar "la complicitat" de la comunitat educativa i amb la voluntat "d'escoltar a tothom".

La socialista també ha destacat el canvi de nom de la conselleria -ara Educació i Formació Professional- per donar així "reconeixement i prestigi" a l'FP.

Simó ha lliurat un gruixut dossier a la nova titular d'Educació (ACN / Blanca Blay)

A la seu del departament d'Agricultura han tingut lloc dos traspassos en paral·lel. Per una banda, el nou conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha estat rebut pel secretari general d'Acció Climàtica, Josep Vidal, davant l'absència del fins ara conseller David Mascort. 

Sílvia Paneque ha assumit les competències d'Acció Climàtica --integrades a la "superconselleria" de Territori, Transició Ecològica i Habitatge-- i ha parlat d'uns "dies molt emocionants". "Estarem disponibles el temps que necessiteu", ha volgut deixar clar el secretari sortint, Josep Vidal.

Paneque i Ordeig amb el secretari sortint, Josep Vidal (ACN/Marc Font)

La cartera amb més pressupost del govern, la de Salut, ha canviat de mans aquesta tarda a la seu de la Conselleria: Manel Balcells li ha fet el traspàs a Olga Pané, metgessa especialista en salut laboral, diplomada en gestió hospitalària i màster en gestió de serveis de salut.

Olga Pané s'havia jubilat aquest any després de ser gerent del Parc Salut Mar des del 2011 (3Cat)

Per la seva banda, la consellera Garriga, ha oficialitzat el traspàs de la cartera de Cultura a Sònia Hernàndez, que ha ocupat fins ara el càrrec de directora general de Patrimoni Cultural al govern de Pere Aragonès.

A la foto també s'hi ha sumat Francesc Xavier Vila, nou conseller de Política Lingüística, un departament de nova creació fruit de l'acord entre socialistes i republicans. Vila ha recordat que un dels objectius d'aquesta pròxima legislatura serà concloure el Pacte Nacional per la Llengua, ja que es tracta d'una "eina bàsica" per aconseguir els objectius que tenen per la llengua catalana.

Sònia Hernández, Natàlia Garriga i Francesc Xavier Vila (ACN/Eli Don)

La consellera de Territori sortint, Ester Capella, s'ha acomiadat del càrrec amb tres regals per a la nova titular del departament: dos mapes de Catalunya, una clau i un bus en miniatura. Paneque, que dirigirà les conselleries de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, li ha agraït el "traspàs exemplar". 

Capella ha dit a Paneque que les competències d'habitatge és "la joia de la corona" (ACN/Jordi Bataller)

Un dels últims traspassos de la jornada ha estat el del conseller Carles Campuzano, de Drets Socials i Inclusió, a Mónica Martínez Bravo. Campuzano li ha regalat el llibre 'El llegat dels consellers de Drets Socials de la Generalitat Republicana" i li ha mostrat una fotografia de família dels consellers des que es va crear el departament el 1988, aleshores amb el nom de Benestar Social.

Un dels principals reptes de Martínez serà la gestió del traspàs de l'Ingrés Mínim Vital (ACN/Laura Fíguls)

El dimarts 13 d'agost, Illa presidirà la primera reunió del govern, que començarà a treballar cinc dies més tard del ple d'investidura, en el qual el president de la Generalitat va rebre el suport de PSC, ERC i Comuns.

Recels a ERC i Comuns amb l'elecció d'alguns consellers

Una de freda i una de calenta. Esquerra celebra la tria de Francesc Xavier Vila per fer-se càrrec de la conselleria de Política Lingüística. Un càrrec de nova creació i que és un dels punts de l'acord d'investidura que els republicans van signar amb el PSC. 

Tot i que els republicans asseguren que no van arribar a cap acord sobre qui havia d'ocupar aquest càrrec, creuen que és una bona notícia que Vila, que fins ara era secretari de Política Lingüística, "pugui continuar defensant la llengua".

En el mateix sentit, també aplaudeixen la tria de Sònia Hernández al capdavant de Cultura, de qui esperen, diuen, "que doni continuïtat a la feina de Natàlia Garriga".

En canvi, els republicans tenen els seus dubtes amb perfils com els dels exconsellers Ramon Espadaler i Miquel Sàmper.

Els Comuns tampoc no les tenen totes. En declaracions a RAC1, el seu portaveu, David Cid, ha lamentat que "alguns consellers representen el PSC més conservador", en referència a Albert Dalmau, mà dreta de l'alcalde Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona i que ara ocuparà la cartera de Presidència.


Junts demana "explicacions" a ERC

Després de l'acte de possessió, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha demanat "explicacions" a ERC per permetre la conformació d'un nou govern que ha qualificat d'"espanyolista i amb clara vocació autonomista".  Segons ha dit, té "més conselleries que voluntat política". 

És per això que reclamen una "compareixença ràpida" del president Illa al Parlament per a retre comptes de la composició, però també demanen "explicacions" als republicans per haver votat a favor de la investidura del candidat socialista. 

 

ARXIVAT A:
PSCGeneralitat de CatalunyaSalvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut