Fama, Hansen i Schiller, experts en prediccions macroeconòmiques.
Fama, Hansen i Schiller, experts en prediccions macroeconòmiques.
Estocolm

Els nord-americans Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen i Robert J. Shiller guanyen el Premi Nobel d'Economia

Són els experts Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen i Robert J. Shiller, que han estat guardonats per "la seva anàlisi empírica dels preus d'actius".

RedaccióActualitzat

Els nord-americans, Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen i Robert J. Shiller han estat guardonats aquest dilluns amb el Premi Nobel d'Economia, segons ha anunciat l'Acadèmia Sueca de les Ciències a Estocolm. Els tres experts han estat reconeguts pel seu mètode per predir els mercats.

El jurat ha premiat "la seva anàlisi empírica dels preus d'actius", que permet predir els preus d'accions, bons sobirans i béns immobiliaris a entre 3 i 5 anys vista.

Encara que no hi ha manera de predir els preus dels actius a curt termini, diu l'escrit, és "certament possible predir el curs ampli dels preus en períodes llargs de temps". I justament "aquests descobriments, que semblen sorprenents i contradictoris, han estat fets i analitzats pels guanyadors d'aquest any".

Fama va néixer el 1939 a Boston i és professor emèrit de la Universitat de Chicago, en l'especialitat de Finances. Hansen, nascut el 1952 als EUA, ocupa la càtedra d'Economia, Finances i Estadística a la mateixa universitat. Per la seva part, Shiller, nascut a Detroit el 1946, exerceix a la Universitat de Yale, a New Haven.

El Nobel d'Economia està dotat amb 8 milions de corones sueques (uns 922.000 euros).

Amb la concessió del Nobel d'Economia es tanca la present edició dels premis Nobel. Aquest guardó no figurava en el testament d'Alfred Nobel i es va establir posteriorment, el 1968, per l'institut emissor suec, per commemorar el seu 300 aniversari.

 

Anar al contingut