Madrid

Els noms de 4.427 espanyols morts a Mauthausen, publicats per primer cop

Més de 10.000 espanyols van ser deportats als camps de concentració nazis i més de 5.000 hi van perdre la vida

RedaccióActualitzat

El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest divendres els noms dels espanyols morts als camps de Mauthausen i Gusen. Hi ha 4.427 persones que, a partir d'ara, s'inscriuran al Registre Civil com a morts, una condició que fins aquest moment no tenien.

El llistat estava en mans del govern franquista des dels anys 50 i, tot i les actualitzacions, pot contenir errors.

Per això s'ha obert un període per fer reclamacions. L'edicte té dues adreces web a través de les quals els familiars o amics poden accedir al llistat definitiu i presentar les al·legacions que considerin oportunes. Disposen d'un mes per fer-ho.

Per fer el llistat, la Direcció General dels Registres i del Notariat han recollit la informació custodiada al Registre Civil sobre els espanyols que van morir en aquests camps i l'han comparat amb d'altres bases de dades per confirmar-ne els resultats.

 

 

Més de 10.000 deportats; més de 5.000 morts

La iniciativa forma part de les mesures recollides en la Llei de Memòria Històrica com a agraïment i reparació als més de 10.000 espanyols que van ser deportats als camps de concentració nazis, desprovistos de la nacionalitat espanyola per decisió del govern franquista. De tots ells, més de 5.000 van perdre la vida als camps.

El Consell de Ministres, en una reunió el 26 d'abril passat, va aprovar la instauració del 5 de maig com a dia d'homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i a d'altres camps i a totes les víctimes del nazisme a Espanya.

L'Amical de Mauthausen considera que la publicació dels noms al BOE suposa un reconeixement moral i oficial, ja que permet als descendents acreditar la mort dels seus familiars.

L'oncle d'Isabel Celáa també en va ser víctima

La portaveu del govern, Isabel Celáa, ha revelat que el seu oncle, el germà de la seva mare, va ser víctima dels camps de concentració nazis de Mauthausen.

 

 

Mauthausen-Gusen

Mauthausen-Gusen va ser un complex de dos camps de concentració i després també d'extermini prop de les localitats de Mauthausen i Gusen, a l'Alta Àustria, durant l'etapa d'ocupació d'Àustria durant el Tercer Reich alemany.

ARXIVAT A:
Memòria històrica NazismeFranquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut