Els Nobel de la Pau més controvertits

Els Nobel de la Pau més controvertits
Oslo

Els Nobel de la Pau més controvertits

Actualitzat
No és la primera vegada en la història dels Nobel de la Pau que un guardonat no ha pogut anar a recollir el premi perquè les autoritats del seu país ho han impedit. Però ens hem de remuntar a l'Alemanya nazi per trobar un altre cas com el de Liu Xiaobo, en què cap familiar pot anar a Oslo a recollir el premi en nom seu.

L'any 1935 el Comitè del Nobel va concedir el premi al periodista i pacifista alemany Carl von Ossietzky, que el tercer Reich considerava un traïdor. Estava arrestat i no el van deixar sortir del país per anar a recollir-lo, ni a ell ni a la seva família. I, per primera vegada, el rei de Noruega no va presidir la cerimònia.

Tampoc hi va poder anar el físic nuclear Andrei Sàkharov, reconegut activista pels drets humans a la Unió Soviètica. Li van denegar la sortida del país i la seva dona va recollir el Nobel de la Pau del 1975 en nom seu.

Un altre dels premiats absents, l'expresident polonès Lech Walesa, es va estimar més no arriscar-se a viatjar a Oslo perquè temia que, després, les autoritats comunistes de Polònia no el deixarien tornar al seu país. Era l'any 1983. Walesa era el líder del sindicat opositor Solidarnosc i ja havia passat per la presó.

L'última cerimònia amb el guardonat absent va ser l'entrega del Nobel de la Pau del 1991 a l'opositora birmana Aung San Suu Kyi, alliberada el mes passat després de 15 anys en arrest domiciliari. El seu fill Alexander la va representar a Oslo.

En els més de 100 anys d'història del premi, també hi ha hagut guardonats polèmics justament pel contrari, perquè a ulls del món no tenien prou credencials pacifistes. És el cas, sense anar més lluny, del Nobel de la Pau més recent, Barack Obama. O del secretari d'Estat nord-americà Henry Kissinger.

També el van rebre Yasser Arafat, Shimon Peres i Menahem Begin, amb un passat violent a l'esquena. Tampoc està de més recordar que Hitler, Stalin i Mussolini van ser nominats alguna vegada al premi.