Foto de grup dels assistents a la cimera de Premis Nobel de la Pau (EFE)
Foto de grup dels assistents a la cimera de Premis Nobel de la Pau (EFE)
Bogotà

Els Nobel de la Pau alcen la veu contra les polítiques migratòries de Trump

Accions com la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic i el veto a l'entrada de refugiats i ciutadans de set països musulmans han rebut el qualificatiu de "racistes"

Actualitzat

Continuen les crítiques a Donald Trump. Els participants a la XVI Cimera Mundial de Premis Nobel de la Pau han llançat un crit d'alerta per les polítiques migratòries que està impulsant el nou president dels Estats Units. Accions com la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic i el veto a l'entrada de refugiats i ciutadans de set països musulmans han rebut el qualificatiu de "racistes" pels 29 Nobel que assisteixen al fòrum que se celebra a Bogotà.

La Nobel de la Pau del 2011, Tawakkul Karman, ha instat Trump a "no aïllar els musulmans". La periodista i activista del Iemen, un dels països els ciutadans dels quals han estat vetats per entrar als Estats Units, ha demanat "acabar amb el discurs de violència que impera avui".

"El que ha fet Trump és un acte racista, que contradiu la democràcia"

En la mateixa línia, el guanyador del Nobel de 1987, Óscar Arias, ha lamentat que els "fets alternatius" que presenta l'administració Trump han fet créixer "de manera esgarrifosa" les situacions de "xenofòbia i odi". Per Arias, president de Costa Rica en dues ocasions, la novel·la "1984", de George Orwell, és "el guió diari" dels nous governants nord-americans.

 

L'efecte Trump converteix en best-seller la novel·la "1984" de George Orwell

 

La nord-americana Jody Williams, guardonada el 1997 per la seva lluita contra les mines antipersona, ha reclamat que continuïn les manifestacions de protesta contra l'administració Trump.

"Si mencionés tot allò que Trump ha fet durant el seu govern acabaríem plorant. Per això, la gent ha de continuar protestant, perquè governar no és aixafar als altres, sinó buscar el bé per a tothom. Això és democràcia"

Per la seva banda, l'activista Kailash Satyarthi, Nobel de la Pau el 2014 per la seva lluita pel dret a l'educació a l'Índia, ha reivindicat un món sense fronteres:

"No hi ha d'haver fronteres, ni murs, ni límits per als nens, que són el més important que tenim al món"

 

Anar al contingut