Els nivells de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera assoleixen un nou rècord

Alberto AlcántaraActualitzat

Els nivells de gasos d'efecte hivernacle que estan provocant l'escalfament global han arribat a un nou màxim sense precedents, segons el Butlletí de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) sobre els Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH). La concentració mitjana de CO2 en 2017 es va situar en un nivell rècord de 405,5 ppm.

La concentració mitjana mundial de diòxid de carboni (CO2) ha passat de 400,1 ppm en 2015 i 403,3 ppm en 2016, a 405,5 ppm el 2017, un valor que representa el 146% del valor de l'era preindustrial, abans de 1750. També han pujat les concentracions d'altres GEH, com el metà, que està en valors del 257% superiors als nivells preindustrials, o l'òxid nitrós.

La taxa d'augment de CO2 entre 2016 i 2017 va ser molt similar a la mitjana dels últims deu anys, però inferior a l'increment registrat entre 2015 i 2016, anys d'influència d'un episodi fort de El Niño, que va reduir la capacitat dels  embornals naturals, com els boscos i la vegetació, d'absorbir CO2.

Segons l'OMM,  l'última vegada que es va registrar a la Terra una concentració de CO2 comparable va ser entre 3 i 5 milions d'anys enrere, quan la temperatura era de 2 a 3 °C més alta i el nivell del mar, entre 10 i 20 metres superior a l'actual.

El butlletí de l'OMM proporciona una base científica per a l'adopció de decisions en les pròximes negociacions sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides, que tindran lloc del 2 al 14 de desembre a Katowice (Polònia).

L'objectiu principal de la reunió és adoptar les directrius per a l'aplicació de l'acord de París sobre el canvi climàtic, que pretén limitar l'augment de la temperatura mitjana mundial a 1,5 ° C.

De moment, no hi ha indicis d'una inversió en la tendència ascendent de la concentració de GEH, un fet que posa en evidència la necessitat urgent de prendre mesures si es volen mitigar els efectes del canvi climàtic a llarg termini.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut