Els nivells d'àcids omega-3 alts a la sang augmenten l'esperança de vida uns cinc anys
Un estudi fet amb el seguiment, durant 11 anys, de més de 2.000 persones als Estats Units revela que els nivells d'aquests àcids a la sang són un bon indicador del risc de mort per qualsevol causa
Els nivells d'àcids omega-3 alts a la sang augmenten l'esperança de vida uns cinc anys
Tenir nivells alts d'àcids omega-3 a la sang augmenta l'esperança de vida vora cinc anys
Les sardines són una font d'àcids omega-3 (Pixabay)

Els nivells d'àcids omega-3 alts a la sang augmenten l'esperança de vida uns cinc anys

Un estudi fet amb el seguiment, durant 11 anys, de més de 2.000 persones als Estats Units revela que els nivells d'aquests àcids a la sang són un bon indicador del risc de mort per qualsevol causa

Xavier DuranActualitzat
TEMA:
Salut

Els nivells de certs àcids grassos a la sang poden ser tan bons predictors de l'esperança de vida com els habituals factors de risc --colesterol, pressió arterial, tabaquisme o diabetis. Més concretament, nivells més alts d'alguns àcids grassos omega-3 incrementen l'esperança de vida en gairebé cinc anys.

Ho conclou un estudi basat en el seguiment durant 11 anys de més dues mil persones residents a Massachusetts que es publica a "The American Journal of Clinical Nutrition". L'estudi l'ha fet un equip de científics del Fatty Acid Research Institute de Dakota del Sud, entre els quals hi ha Aleix Sala-Vila, del grup de recerca en risc cardiovascular i nutrició de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

L'anomenat Framingham Heart Study és un dels estudis mèdics de més llarga durada que mai s'hagin realitzat. Va començar el 1948, quan se sabia encara molt poc sobre els factors que influïen en les malalties cardiovasculars.

Aquell any es van seleccionar 5.209 habitants d'entre 30 i 62 anys de la ciutat de Framingham, a Massachusetts. Se'ls van fer exàmens mèdics exhaustius i entrevistes sobre els seus hàbits cada dos anys.

El 1971, es va començar a treballar amb la segona generació. Es tractava de 5.124 homes i dones, tots fills de components del primer grup. I això ja obria la porta a estudiar factors genètics i ambientals a fons.

Ara està en curs l'estudi de la tercera generació, que es va començar a reclutar l'any 2001.


El benefici dels omega-3

L'estudi actual s'ha fet amb la segona generació, però el punt més destacat és que aquest experiment iniciat fa més de 70 anys proporciona molta informació que permet estudiar a fons vuit factors de risc --edat, sexe, tabaquisme, hipertensió, diabetis, pressió arterial, nivell de colesterol total i nivell de colesterol bo (HDL). I tot això es pot relacionar amb els hàbits i amb els canvis en el comportament pel que fa a dieta, exercici físic i consum de tabac i alcohol. I, a més, estudiar la relació amb diversos biomarcadors.

En aquest cas, els investigadors volien esbrinar si la combinació dels nivells de diferents àcids grassos, entre aquests alguns omega-3, eren bons indicadors de l'esperança de vida en relació amb els factors habituals.

Per això es van analitzar dades de 2.240 persones de més de 65 anys, a les quals es va seguir una mitjana d'onze anys. I una de les conclusions és que els nivells d'omega-3 en els eritròcits de la sang -els glòbuls vermells- eren molt útils en aquesta funció.

Potser una de les conclusions més cridaneres és la que explica el doctor Aleix Sala-Vila sobre els omega-3:

"Tenir uns nivells més alts d'aquests àcids en sang, com a resultat d'incloure peix blau en la dieta regular, incrementa l'esperança de vida en gairebé cinc anys. Per contra, ser fumador habitual et pren 4,7 anys de vida, el mateix que guanyes si tens nivells alts d'àcids omega-3 a la sang".

Un altre fet destacat és que dos dels àcids grassos estudiats són saturats, que tradicionalment s'han associat a risc cardiovascular, però que, en aquest cas indiquen més esperança de vida. Segons el doctor Sala-Vila, "això reafirma el que estem veient últimament: no tots els àcids grassos saturats són necessàriament dolents".

L'estudi ha trobat altres valors quantitatius sobre l'augment o la disminució de l'esperança de vida. Així, ser dona significa tenir 3,2 anys més d'esperança de vida en comparació a ser home. I tenir diabetis s'associa amb 3,9 anys menys.


Estudiar-ho en poblacions europees

Amb aquests resultats es podrien estudiar recomanacions dietètiques personalitzades en funció de les concentracions en sang dels diferents tipus d'àcids grassos. A més, l'estudi demostra un cop més la possibilitat d'influir en la pròpia salut, com destaca el doctor Sala-Vila:

"El que hem vist no és menor, i reforça la idea que els petits canvis a la dieta en la direcció adequada poden tenir un efecte molt més potent del que ens pensem, i mai és massa tard o massa d'hora per fer-ho".

Els investigadors intentaran ara analitzar els mateixos indicadors en grups de població similars, però d'origen europeu, per esbrinar si els resultats obtinguts es poden aplicar també fora dels Estats Units.


Del peix blau a les llavors de xia

La font més coneguda d'àcids omega-3 és el peix blau. Aquest grup abasta tots els peixos que tenen entre un 5 i un 11% de greix. Per això, a part dels més coneguts, com tonyina, sardina, verat i seitó, també inclou salmó i llobarro, entre altres.

Un altre aliment provinent del mar amb omega-3 són les ostres. Però aquests àcids grassos també es poden obtenir del món vegetal, com ara les nous. Algues com l'espirulina també en contenen. La presència i quantitat d'omega-3 varia amb cada espècie.

Altres aliments amb quantitats apreciables d'omega-3 són les cols de Brussel·les i les llavors de xia, cànem i lli. L'edamame, beines de soja verda, ha adquirit certa popularitat els darrers anys i també té una quantitat apreciable d'omega-3.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut