Familiars de Franco treuen el fèretre del dictador del Valle de los Caídos, el 24 d'octubre passat
Familiars de Franco treuen el fèretre del dictador del Valle de los Caídos, el 24 d'octubre passat (ACN)

Els nets de Franco porten l'exhumació del dictador a la justícia europea

En una demanda presentada al Tribunal Europeu dels Drets Humans, la família de Francisco Franco denuncia que s'ha vulnerat el seu dret a la vida privada i familiar

Actualitzat

Els nets de Franco han recorregut l'exhumació del dictador davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. La família Martínez-Bordiú denuncia el govern espanyol per vulnerar els seus drets quan va ordenar l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos i el trasllat de les seves restes al cementiri de Mingorrubio.

En la demanda presentada al Tribunal d'Estrasburg, els familiars del dictador assenyalen que tant els acords del Consell de Ministres de febrer i març del 2019 que aprovaven l'exhumació com les resolucions del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional confirmant-los suposen una vulneració del Conveni Europeu dels Drets Humans.

 

 

Concretament, asseguren que s'ha vulnerat el dret a la vida privada i familiar, la prohibició de discriminació i el dret a un procés equitatiu. En la demanda, diuen que l'exhumació de les restes del dictador es va fer basant-se en la llei de memòria històrica, que creuen que no compleix els requisits de generalitat i claredat exigits pel conveni europeu.

La família del dictador considera que el decret de l'exhumació estava redactat, expressament, per utilitzar la llei de memòria històrica només per justificar l'exhumació del dictador. A més, argumenten que la llei altera i disminueix les garanties del dret a disposar de les restes mortals dels familiars morts.

 

Familiars de Franco, el dia de l'exhumació del cadàver del dictador
Familiars de Franco, el dia de l'exhumació del cadàver del dictador (ACN)

 

Els nets del dictador es queixen que no es va fer cas del lloc d'enterrament designat per la família (la catedral de l'Almudena, un espai al qual s'oposava el govern espanyol) i es va fixar el cementiri de Mingorrubio.

La demanda apunta que la llei preveu que les administracions públiques fixin el lloc de reinhumació d'un cadàver només en casos de discrepàncies entre familiars o falta de fixació d'un lloc, circumstàncies que no es van donar en aquest cas.

 

"Expropiació de fet del cadàver"

Segons la família Franco, "el Consell de Ministres ha expropiat de fet el cadàver de Francisco Franco" en vulnerar el dret de les persones a decidir sobre la destinació de les restes mortals dels seus familiars.

A més, afegeixen que la família es veu obligada a sol·licitar autorització del govern cada vegada que volen visitar la tomba dels seus avis perquè la cripta de Mingorrubio és de titularitat estatal i no hi tenen lliure accés.

 

Francis Franco, net del dictador, al cementiri de Mingorrubio el dia del trasllat de les restes del seu avi
Francis Franco, net del dictador, al cementiri de Mingorrubio el dia del trasllat de les restes del seu avi (ACN / Andrea Zamorano)

 

Al cementiri de Mingorrubio, a banda del cadàver de Franco, també hi ha enterrada la seva dona, Carmen Polo.

La família també creu que va rebre un tracte perjudicial perquè al Valle de los Caídos hi havia enterrades 192 persones que no són víctimes de la Guerra Civil, de les quals només s'ha exhumat el cos del dictador.

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialMemòria històrica FranquismeFrancisco Franco
Anar al contingut