Els nens testimonis de violència de gènere presenten símptomes d'estrès posttraumàtic

Els experts alerten que les seqüeles de presenciar agressions a casa són tan greus sobre com les del nen que pateix violència directament

RedaccióActualitzat

Aquesta ha estat una setmana nefasta pel que fa als casos de violència domèstica per la mort d'una dona i dos nens a Castelldefels a mans del pare dels menors. Davant d'una situació de violència a la llar, els nens pateixen seqüeles molt importants encara que no siguin directament agredits.

En el primer trimestre del 2015, més de 411 menors han estat atesos. Les xifres dels nens que han acudit a aquest servei han augmentat un 154% entre el 2011 i el 2014.

 

 

Els experts alerten de les conseqüències que els menors poden tenir pel conflicte interior amb què viuen en veure la figura paterna convertida en agressor. Mar Álvarez, psiquiatra Programa TEVI de violència domèstica, afirma que el 20% dels nens que van a un centre de salut mental són testimonis d'agressions a casa.

Álvarez reconeix que calen millors mecanismes de detecció: "És un tema que encara no es detecta perquè no hi ha suficient formació per part dels professionals i tampoc, fins ara, no teníem consciència que les repercussions són tan greus com les del nen que pateix violència".

Els menors que viuen episodis de violència a casa presenten símptomes "d'un quadre d'estrès posttraumàtic", explica Mar Álvarez. "Qualsevol situació que els recorda el que viuen a casa, tornen a patir la mateixa simptomatologia. Són nens que estan en un estat continu d'alerta perquè viuen com en un estat de guerra permanent. Això té unes repercussions d'esgotament psicològic molt greus" que normalment es manifesten amb un baix rendiment escolar i amb problemes amb els companys.

La psiquiatra explica que aquests nens que "callen per la por del que veuen a casa i callen també pels conflictes que ells mateixos pateixen perquè entren en un conflicte de lleialtat. És molt difícil per a un nen reconèixer que la persona que més t'hauria d'estimar està fent mal a una de les persones que més t'estimes més". Per a aquests menors, dir-ho és "com trair un dels progenitors. També els costa adonar-se que això no és una manera normal de relacionar-se".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut