Ajaccio

Els nacionalistes corsos arrasen a la segona volta de les eleccions regionals

Els votants atorguen a la coalició d'autonomistes i independentistes pràcticament el 57% dels vots

Actualitzat

Els nacionalistes corsos han arrasat en la segona volta de les eleccions regionals i, com s'esperava, han amplificat els resultats que havien obtingut diumenge passat a la primera, de manera que tindran una còmoda majoria absoluta en la nova assemblea.

La coalició formada pels autonomistes de Gilles Simeoni i els independentistes de Jean-Guy Talamoni han aconseguit el 56,5% dels vots, després del 45,36% de fa una setmana.

La coalició Pè a Corsica (Per Còrsega), tindria entre 40 i 42 dels 63 escons de l'assemblea, davant dels 24 (d'un total de 51) que havia aconseguit en els anteriors comicis de fa dos anys.

La principal explicació d'aquesta pujada Pè a Corsica en una setmana sembla que va ser un transvasament de vots d'una altra llista nacionalista que va ser eliminada en la primera volta amb un 6,69% dels vots (el mínim per passar era un 7%).

Els altres partits els segueixen de lluny

Molt lluny, darrere dels nacionalistes, va quedar en segona posició la llista encapçalada pel regionalista de dretes Jean-Martin Mondoloni, amb un 16,5% (14,97% el dia 3).

Després ve Jean-Charles Orsucci, que compta amb el suport del partit del president francès, Emmanuel Macron, amb un 12,6%, (enfront del 11,26% fa una setmana).

Tot seguit se situa Valérie Bozzi amb el suport dels republicans, la gran formació conservadora francesa amb el 13,3%, enfront del 12,77%).

Baixa participació

Segons Ipsos, la participació ha estat molt baixa, del 52,6%, és a dir, una mica més elevada que el 47% de la primera volta. Estaven convocats a les urnes 234.000 electors en una illa que té una mica més de 324.000 habitants.

La independència és en l'imaginari col·lectiu, però el desig actual dels corsos és tenir més autonomia

Si es confirmen aquestes projeccions, els nacionalistes partirien d'una posició de força per fer valer les seves principals reivindicacions davant del govern francès, començant per un estatut d'autonomia en els propers tres anys que pugui aplicar-se plenament en un horitzó de deu anys.

La coalició de nacionalistes Pè a Corsica no porta al seu programa electoral la consecució de la independència. De fet, ni tan sols Talamoni se la planteja a mitjà termini, i considera que, en el pròxim decenni, la independència no és viable perquè una etapa prèvia és garantir un desenvolupament econòmic que permeti a Còrsega (la regió menys desenvolupada de la França metropolitana) respondre a les seves necessitats.

Anar al contingut