Edimburg

Els nacionalistes busquen una coalició per poder governar Escòcia

Els nacionalistes d'Alex Salmond, partidaris de la independència d'Escòcia respecte al Regne Unit, han començat a debatre aquest diumenge les seves opcions per tal de formar govern després d'obtenir una victòria històrica als comicis de dijous passat. Els 47 membres electes del Partit Nacionalista Escocès (SNP) elegits per al Parlament d'Edimburg s'han reunit per primera vegada aquest dissabte per celebrar el resultat electoral i analitzar quins passos han de seguir per presidir l'administració escocesa.

Actualitzat

El líder de l'SNP, Alex Salmond, ha anunciat que el seu nou grup parlamentari ha iniciat converses informals de cara al futur, ja que els 47 escons obtinguts dijous no són suficients per governar en solitari. Els laboristes, partit governant fins ara, van quedar només un escó per darrere de l'SNP, després de patir una forta davallada de vots.

A molta distància de l'SNP (47) i els Laboristes (46), hi ha el Partit Conservador (17), els liberaldemòcrates (16), els Verds (2) i el diputat independent Margo McDonald. Els resultats suposen un revés per al Partit Laborista, ja que Escòcia era un feu tradicional per al partit de Blair i van ser precisament els laboristes els que van atorgar l'autonomia a Escòcia el 1997 per tal de calmar els anhels independentistes.

Els partits tenen un termini de 28 dies per decidir les seves aliances i formar la nova administració, fins ara integrada per laboristes i liberaldemòcrates. "Encara hem de mantenir converses en els pròxims dies i ho farem de manera constructiva. Hem tingut converses informals, però encara no hem negociat formalment", ha explicat Salmond.

Una opció per formar govern és una coalició entre SNP, liberaldemòcrates i Verds, que sumarien els 65 escons necessaris per a la majoria absoluta. De tota manera, tot i que els Verds sí que estan d'acord amb la proposta de l'SNP de convocar un referèndum d'independència, aquesta no és una qüestió prioritària per als liberaldemòcrates.

Tot i reconèixer la victòria de l'SNP, els laboristes ja han matisat que els nacionalistes "només tenen 47 dels 129 escons" i creuen que els resultats de dijous demostren que "hi ha una gran majoria en contra de la separació" del Regne Unit.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut