Els museus es preparen per ser refugi i espai de reflexió després del confinament

El confinament ha provocat grans pèrdues econòmiques per als museus, però també es veu com una oportunitat per repensar el seu model de cara al públic

Carolina Rosich TapbiolesActualitzat

Entre tots els equipaments culturals, els museus són dels primers que tenen permès obrir. La majoria, però, mantenen les portes tancades mentre adapten els espais a les noves mesures arran del coronavirus. Els més grans, a Barcelona, o el Museu Dalí, a Figueres, reobriran al juny.

El confinament ha provocat grans pèrdues econòmiques per al sector, però la pandèmia també es veu com una oportunitat per repensar el model dels museus amb l'objectiu de fer-los més útils per a la gent que els vol visitar.

Qui sap quant trigarem a veure les cues que provocava cada any una data com aquest dilluns, Dia Internacional dels Museus. Els museus s'estan adaptant a marxes forçades a les mesures de prevenció que imposa la pandèmia. I ara es preparen per obrir, de manera simultània, a mitjans de juny.

I quina és l'opinió dels responsables dels espais museístics per atreure l'interès del públic?

Pepe Serra, director del MNAC:

"Hem d'aprofitar això perquè ara només tindrem públic local. Ser útils per a la gent, que ens facin servir molt estaria molt bé."


Ferran Barenblit, director del MACBA:

"Recordar la funció fonamental del museu com un servei públic, com un espai per anar a reflexionar."


Judit Carrera, directora del CCCB:

"Pensem que és fonamental, i més en els temps que som i en els temps que venen, ser un espai de trobada, un lloc on la gent es pugui reconèixer."

 

La pandèmia obliga a transformar el model dels museus per fer-los més socials
Museus com el MACBA s'estan adaptant per rebre aviat els visitants (ACN/Pau Cortina)


Només un 30% de l'aforament

De moment, l'aforament a les sales quedarà reduït al 30%. Encara que per a bona part dels museus del país, un dels grans reptes segueix sent trobar públic i fidelitzar-lo, com apunta el director del MNAC:

"I el 30% de l'aforament que tenim limitat és una barbaritat. Tant de bo tinguéssim el 30% de l'aforament cada dia! El nostre objectiu és el que pot venir deu vegades l'any. El que no pot ser és que sigui pagant. Jo insisteixo que les col·leccions són un servei públic i haurien de ser gratuïtes."

 

La pandèmia obliga a transformar el model dels museus per fer-los més socials
L'aforament a les sales quedarà reduït al 30%
La pandèmia obliga a transformar el model dels museus per fer-los més socials
Els museus també s'hauran de reinventar després de la sacsejada de la Covid-19


Són debats que retornen, ara que les col·leccions pròpies dels museus guanyaran pes davant de les grans exposicions amb préstecs internacionals i pressupostos milionaris.

La Covid-19 força un nou model de museu i també noves lectures de les propostes artístiques. Aquesta és la reflexió que fa el director del MACBA, Ferran Barenblit:

"M'he d'imaginar una visita al museu... i la veig ara amb ulls de Covid-19. L'aparició de peces que reflexionen sobre la sida i el seu impacte o la meravellosa peça de Juan Muñoz, que parla de la solitud, de la incomunicació, de l'aïllament."


Després del confinament, els museus es transformaran i passaran a ser un espai de reflexió.

 

 

ARXIVAT A:
MuseusCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut