Barcelona

Els museus de tot Catalunya obren les portes de nit en homenatge a la cultura

La nit encisa els museus de Barcelona, Lleida i Tarragona i els ha mantingut oberts fins a la una de la matinada perquè els ciutadans en puguin gaudir. Les tres capitals catalanes s'han sumat així a la Nit Blanca europea per celebrar el Dia Internacional dels Museus. Aquesta efemèride cau en 18 de maig, però les ciutats europees han decidit avançar a dissabte la celebració per poder oferir una nit plena de cultura. A tot Catalunya, una cinquantena de museus han obert les portes gratuïtament entre les set del vespre i la una de la matinada. A banda de poder veure les exposicions, s'han programat visites comentades, tallers, concerts i xerrades per assegurar que la nit sigui un èxit.

Actualitzat

Nit blanca de gran part dels museus de la ciutat de Barcelona. Una vintena de centres d'art, d'història i de ciència han obert les portes fins a la matinada. El Museu Picasso, el Museu d'Història de Catalunya, la Pedrera, el MACBA, el MNAC o el Cosmocaixa són alguns dels equipaments que han permès entrar fins a la una de la matinada. Tot i l'hora, alguns han rebut una autèntica allau de visitants. Més de 9.000 persones han passat per les rampes del Museu d'Art Contemporani de Barcelona. N'hi havia tantes que fins i tot es van haver de tancar les portes durant una estona perquè hi hagués lloc per a tothom.

Cada museu proposava activitats especials per fer encara més atractiva la visita. A la Fundació Joan Miró es demanava als visitants que anessin fins a Montjuïc vestits com ho fan algunes adolescents japoneses, que es coneixen com "lolites gòtiques". Al Museu Arqueològic, en canvi, els nens van ser el centre d'atenció.

Lleida també s'ha sumat a la festa. El Museu d'Art Jaume Morera, el de Lleida i el Museu Diocesà han estat alguns dels centres que han ofert activitats nocturnes. Per exemple, davant del Museu Diocesà s'ha fet l'espectacle "Les muses al Museu", un muntatge teatral que representa el naixement de les muses a l'època clàssica. El públic ha pogut contemplar el "Crist beneint" una escultura, joia del museu, que data del primer terç del segle XIV.

I, a Tarragona, els visitants del Museu Nacional Arqueològic de la ciutat han pogut veure la projecció de la pel·lícula "Juli Cèsar", dins del cicle de cinema històric. A més, també s'ha pogut visitar gratuïtament l'exposició "Roma-Amor". La mostra és una trobada entre l'art contemporani i l'arqueologia en un període molt concret de la història de Roma.

Nit també de poesia

La poesia també ha estat protagonista d'aquesta nit blanca. Aprofitant que és l'Any Internacional del Diàleg Intercultural i com que la vetllada coincideix amb la celebració de la XXII Setmana de la Poesia de Barcelona, s'han organitzat recitals de poesia en diverses llengües. Poetes catalans i d'arreu del món han sabut establir un diàleg amb l'art i la ciència dins els museus.

Cultura oberta i nocturna arreu d'Europa

La nit dels museus és una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa i se celebra arreu del continent. Hi participen més de 2.000 museus d'una quarantena de països d'Europa. A Catalunya la majoria de museus tindran les portes obertes aquest diumenge.

El Dia Internacional dels Museus té l'objectiu de sensibilitzar el públic del gran valor d'aquests centres en l'intercanvi cultural i la integració social. El va crear el Consell Internacional de Museus (ICOM) fa més de tres dècades, tot i que fins als últims anys no ha anat guanyat el pes que té ara, que hi participen fins a 145 països.

Anar al contingut