Els murs del temple de Tutmosis III, a Luxor, comencen a sortir de sota la sorra

En uns anys, el jaciment s'obrirà al públic i es faran circuits per visitar-lo, cosa que permetrà explicar més de 1.000 anys d'història de l'Antic Egipte
Els murs del temple de Tutmosis III, a Luxor, comencen a sortir de sota la sorra
Luxor

Els murs del temple de Tutmosis III, a Luxor, comencen a sortir de sota la sorra

En uns anys, el jaciment s'obrirà al públic i es faran circuits per visitar-lo, cosa que permetrà explicar més de 1.000 anys d'història de l'Antic Egipte
Redacció Actualitzat
TEMA:
Arqueologia
Temple de Tutmosis III a Luxor
Temple de Tutmosis III a Luxor

Ja ha acabat la temporada d'excavacions del temple de Tutmosis III a la ciutat de Luxor (1490-1436 aC), al sud d'Egipte. Per fi els treballs han deixat al descobert els murs exteriors del monumental temple que va ser oblidat per tothom els anys 30 i irremeiablement engolit per la sorra.

Han calgut 11 anys d'excavacions, dirigits per l'arqueòloga sevillana Myriam Seco:

"És una notícia molt bona que haguem acabat d'excavar el terreny fora dels murs perimetrals. Hem avançat moltíssim, encara queda una gran part per excavar, però l'interior del temple es pot acabar en pocs anys i ja hem començat amb la museització."

Myriam Seco lidera aquesta excavació des de l'any 2008. I per a ella és un desafiament després que els anys 30 del segle passat el suís Hebert Ricke va desistir de continuar el seu projecte d'excavació i el temple de Tutmosis III va quedar abandonat, oblidat i enterrat sota la sorra del desert de Luxor, a la riba occidental del Nil. Precisament en aquesta zona és on hi ha una gran quantitat de monuments de l'Antic Egipte.

La missió es concentra actualment a la terrassa superior del temple. En la campanya arqueològica de la passada tardor també es van excavar dues tombes noves d'una de les tres necròpolis que s'han descobert, de moment, al jaciment.

 

 

Entre les tres necròpolis en destaca una on van ser enterrades 50 persones d'un estrat social més aviat baix i que van viure durant la XI Dinastia (2150-1990 aC). Les tombes no van ser saquejades, ja que la condició humil dels enterrats mai va cridar l'atenció de lladres o caçatresors. Però tenen molta importància documental:

"Estem trobant aixovars intactes que ens estan donant molta informació."

D'altra banda, Myriam Seco ha explicat que una de les zones del temple més destacades, el segon pati, s'ha acabat d'excavar en la seva totalitat i s'està treballant per fer-la accessible al públic. Les excavacions en la seva totalitat podrien acabar en dos anys i el jaciment es podria obrir al públic al voltant del 2026:

"En uns any el jaciment s'obrirà al públic i faran circuits per visitar-lo amb panells explicatius. És un repte per la importància de Tutmosis III i perquè podem explicar més de mil anys d'història de l'Antic Egipte."

Les tombes que es troben als voltants del temple van des de l'Imperi Mitjà fins a l'Època Tardana, separades per prop de 1.300 anys. Les més antigues són d'almenys tres segles abans del naixement de Tutmosis III.

Els nous descobriments de la campanya del 2018 aportaran informació de la vida diària del temple, que a més de tenir funcions religioses era un important centre administratiu.

Tutmosis III, el faraó guerrer

Tutmosis III, de la XVIII Dinastia, va regnar uns 50 anys (1500-1450 aC aprox), si bé els primers 20 o 22 anys els va passar sota la regència de Hatshepsut, la dona del seu pare, Tutmosis II. Hatsepsut, al cap d'un temps, es va proclamar reina per dret propi.

Les seves múltiples activitats militars durant el seu regnat van ser recordades amb gran detall per l'arxiver i escriba reial Thanuni i van ser gravades a les pedres del santuari de Karnak i a la tomba del mateix Thanuni.

ARXIVAT A:
Arqueologia