Els Mossos tiraran gas pebre si hi ha aldarulls a les mobilitzacions per la sentència

Fa anys que tenen aquest material i fins ara no l'havien utilitzat

RedaccióActualitzat

Els agents de la Brigada Mòbil es plantegen fer servir gas pebre per primera vegada aquesta tardor per dispersar manifestacions quan hi hagi aldarulls. La policia catalana assegura que està preparada per a una tardor amb molta mobilització al carrer com a resposta a la sentència del judici del procés.

Els Mossos d'Esquadra ja disposaven des de fa anys d'aquest material antidisturbis, tècnicament anomenat gas OC, però fins ara no l'havien utilitzat.

 

 

"És aigua i pebre, res més", expliquen, i afegeixen que "no és gens lesiu, però molt molest", perquè causa coïssor als ulls. Va en uns contenidors semblants a un extintor petit, que permeten disparar-lo a un metre i mig de distància.

Els Mossos, però, han assegurat que aquest serà un últim recurs només quan hi hagi aldarulls i que només s'adoptarà prèvia mediació i després d'anunciar-ho a través de megafonia.


Irídia demana a Interior que es replantegi l'ús del gas pebre

El Centre per la Defensa Drets Humans Irídia, en canvi, alerta que el combinat d'aigua, pebre i colorant que porta el gas pebre pot provocar lesions, especialment en cara, coll i ulls, a més de tenir un potencial lesiu per a persones que tenen problemes respiratoris com les persones asmàtiques.

 

 

 

 

L'advocat d'Irídia Andrés García Berrio explica que l'impacte psicològic de l'ús del gas pebre és elevat. L'entitat assegura que hi ha informes que indiquen que l'exposició a aquests irritants químics pot provocar importants danys psicològics, generant situacions de pànic i por.

Noves tanques

En la mateixa línia d'evitar el cos a cos, els Mossos també disposaran aquesta tardor d'unes noves tanques de contenció, més estàtiques i asseguren que impossibles de bolcar, que han contractat una empresa que les lloga i les munta en menys de 24 hores.


No més dispersió amb carrusel

D'altra banda, els Mossos han confirmat la decisió d'abandonar la tècnica del carrusel, que consistia a conduir les furgonetes policials a gran velocitat per dispersar els manifestants. Es va utilitzar, per exemple, en les manifestacions del Consell de Ministres que es va fer a finals de l'any passat a Barcelona.

A partir d'ara, per contra, optaran per saturar la zona d'agents i afavorir la dispersió.

La policia catalana també s'està plantejant simplificar la numeració dels agents perquè els manifestants els puguin identificar més fàcilment. Una mesura que només s'aplicaria en les situacions d'ordre públic.


SAP-FEPOL lamenta l'anunci

El sindicat policial SAP-FEPOL ha lamentat aquest matí que s'hagi anunciat l'adopció d'aquests nous mètodes antidisturbis. En declaracions a TV3, el portaveu Toni Castejón ha argumentat que d'aquesta manera es perd l'efecte sorpresa:

"Sobretot, ens ha sorprès que s'hagi fet públic perquè perds el factor sorpresa... S'estan explicant mesures que ni tan sols  tenim encara, altres que no són noves... No acabem d'entendre per què s'està explicant això i sí que trobem a faltar un missatge de suport als agents i, sobretot, un missatge que no hi hagi violència."

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut