Un vehicle dels Mossos d'Esquadra
Un vehicle dels Mossos d'Esquadra (Europa Press)

Els Mossos podran fer persecucions en calent en territori francès

Després d'anys de reivindicacions, a partir d'aquest dimecres la policia catalana té autorització per travessar la frontera quan estigui perseguint un fugitiu

Actualitzat

A partir d'aquest dimecres, els Mossos d'Esquadra podran perseguir fugitius, també a França. Després d'anys de reivindicacions, la policia catalana té autorització per travessar la frontera quan estigui fent una persecució en calent.

És a dir, quan els Mossos sorprenguin una persona cometent un delicte o bé quan algun presumpte delinqüent s'hagi escapat de la justícia en direcció a la Catalunya Nord podran perseguir-lo més enllà de la frontera. És el fruit d'un acord entre els estats espanyol i francès.

Després de mesos de reunions tècniques per elaborar un protocol específic de coordinació, es va validar la nova competència el setembre passat i el 4 de març es va aprovar definitivament. No obstant, el decret d'estat d'alarma, el confinament i el tancament de fronteres n'ha endarrerit la posada en marxa fins a aquest 1 de juliol.

 

 

Fins ara, els Mossos s'havien de quedar a la frontera quan feien persecucions. En canvi, els cossos policials francesos i de l'estat espanyol sí que podien travessar mútuament la frontera.

 

Buch: "Un gran avenç"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha mostrat molt satisfet del que ha qualificat com un "gran avenç", fruit de les negociacions iniciades en la Junta de Seguretat de Catalunya del juliol del 2017 i continuades en les del setembre del 2018.

Buch ha emmarcat l'acord per poder fer persecucions transfrontereres amb qüestions com la inclusió de la policia catalana al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch
El conseller d'Interior, Miquel Buch (ACN / Blanca Blay)

 

Persecucions no més enllà de 10 quilòmetres

Les persecucions en calent, però, només es poden fer quan, per raons d'urgència, no s'hagi pogut avisar amb antelació la policia francesa perquè se'n faci càrrec.

I es podrà fer únicament quan el presumpte fugitiu hagi estat enxampat cometent delictes com assassinat, homicidi, violació, incendi provocat, robatori o falsificació de moneda, entre altres.

 

Els Mossos també podran entrar en territori francès si persegueixen un fugitiu que s'hagi escapat mentre estava detingut o complint una pena privativa de llibertat.

Els agents que facin la persecució no podran sobrepassar en més de 10 quilòmetres la frontera i totes les actuacions sobre la persona a qui es persegueixi, com la detenció, la instrucció de diligències o la posada a disposició de l'autoritat judicial, correspondrà efectuar-les a les autoritats franceses.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraFrançaSeguretatPolicial
Anar al contingut