Barcelona

Els Mossos podran continuar fent servir projectils de foam en les manifestacions

La comissió del Parlament sobre el model policial aprova retirar només els projectils de foam més lesius i rebutja crear un organisme de control extern

Els Mossos d'Esquadra continuaran utilitzant projectils de foam en les seves intervencions d'ordre públic, per exemple en manifestacions. Però retiraran els més lesius, que són els que, segons les organitzacions de drets humans, han provocat més lesions en manifestants.

La comissió d'estudi del model policial del Parlament ha aprovat "retirar urgentment" l'ús dels projectils de foam que provoquen més lesions. Mentre es continuïn fent servir projectils viscoelàstics, el Parlament insta la policia catalana a incorporar eines tecnològiques per geolocalitzar i registrar les actuacions amb vídeo i àudio per permetre la seva traçabilitat.

Els Mossos seguiran utilitzant projectils de foam; però retiraran els que provoquen més lesions
Els Mossos continuaran utilitzant projectils de foam; però retiraran els que provoquen més lesions (CCMA)

Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra també deixaran de fer dispersions de manifestants amb furgonetes policials, una discutida tècnica que es coneix com a carrusels.

Els Mossos no podran fer dispersions de manifestants amb furgonetes fent la tècnica dels carrusels
Els Mossos no podran fer dispersions de manifestants amb furgonetes fent la tècnica dels carrusels (CCMA)

Són alguns dels canvis en el model policial aprovats aquest divendres al Parlament amb els vots a favor de Junts, els Comuns i la CUP, amb l'abstenció d'ERC i amb els vots en contra de PSC, Vox i Ciutadans.

Després d'un any de treballs i d'un centenar de compareixents, els acords de la comissió que estudia el model policial dels Mossos d'Esquadra no acaben de convèncer les entitats de defensa dels drets humans, que consideren que no s'ha avançat prou en la creació d'una policia més democràtica.

Una de les propostes a estudi, la creació d'un mecanisme extern de control de les actuacions policials, ha estat rebutjada.

En matèria d'ordre públic, la comissió també ha aprovat una proposta per enfortir la mediació en les manifestacions, mantenir el model de distància i reforçar la transparència a través d'un portal web amb informació sobre la legislació, els drets i obligacions de cada part i la informació sobre mobilitzacions concretes.

La comissió ha rebutjat crear un mecanisme extern de control de les actuacions policials
La comissió ha rebutjat crear un mecanisme extern de control de les actuacions policials (CCMA)

Amnistia Internacional i Irídia lamenten que la comissió no hagi aprovat la creació d'un mecanisme extern, públic i independent d'investigació de les actuacions dels cossos policials. Amnistia Internacional havia demanat la suspensió de tots els projectils de foam i Irídia la seva prohibició total. Recorden que el protocol que actualment regeix l'ús de les llançadores de 40 mm contravé els estàndards internacionals, en permetre disparar-ne els projectils per sobre de la cintura.

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut