Barcelona

Els mossos imputats per la mort d'un home al Raval neguen haver-li donat cops al cap

Els vuit agents imputats han defensat que va ser ell mateix qui va donar-se cops de cap contra el terra. La jutge ha dictat mesures cauterals per ells i ara s'hauran de presentar cada 15 dies al jutjat.

RedaccióActualitzat

Els vuit mossos que estan imputats en el "cas Raval" han defensat l'actuació policial davant la jutge que l'investiga, en una sessió maratoniana de declaracions. Els vuit membres del cos, entre els quals hi ha dos sergents, han negat haver donat cops al cap a Juan Andrés Benítez, tot i que han admès que li van clavar cops per reduir-lo, sempre, segons ells, ajustant-se al protocol i sota actuacions reglamentàries.

Com a mesura cautelar, la titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona els obliga a comparèixer cada quinze dies als jutjats per la gravetat de les penes i la possibilitat que eludeixin l'acció judicial.

La defensa de quatre dels imputats, José María Fuster-Fabra, ha assegurat que els seus clients van donar cops a les cames i als costats de l'empresari per poder emmanillar-lo, el que es coneix com a "maniobres de distracció". Diversos agents fins i tot ha assegurat que Benítez es va fer ell mateix cops de cap contra el terra abans que el reduïssin.

És el cas del quart mosso que ha declarat, l'agent que, segons l'informe de la Policia Nacional sobre el cas, va clavar cinc cops de puny a la víctima. L'imputat ha declarat que li va donar cops al costat i al braç i ha afegit que li va agafar el cap per evitar que es donés més cops contra el terra, una versió que ha corroborat un company seu. El policia també va fer servir la porra per dispersar els veïns i curiosos, però sense donar cops a ningú, ha dit. Com els altres imputats, ha afirmat que Benítez estava molt alterat.

Segons el testimoni de l'advocat defensor, un altre agent va treure a la víctima el cinturó que duia, en un gest que ha admès que provoca confusió, per fer-lo servir per lligar-li les cames.

Un altre mosso ha afirmat que els policies es van abraonar sobre Benítez sense comunicar-li que el detenien perquè estava agredint una agent. Aquesta mossa ha afirmat que l'empresari la va mossegar al braç abans que comencessin les maniobres per reduir-lo i ha aportat tres fotografies per demostrar-ho. A més, ha lliurat a la jutge la camisa que portava la nit dels fets, el 6 d'octubre, tacada de sang. Amb aquesta prova vol demostrar que la víctima ja estava ensangonada per la baralla que havia tingut amb un veí del carrer Aurora.

Crits "de ràbia, no de dolor"

El primer mosso que ha declarat ha argumentat que els cops de genoll que ell mateix va donar a Benítez són una tècnica de reducció prevista en els protocols. Així doncs, l'imputat ha defensat que l'operació de reducció va ser correcta i d'acord amb les tècniques d'immobilització que s'ensenyen als Mossos d'Esquadra durant la seva formació a l'Escola de Policia.

Durant l'hora que ha declarat, el mosso també ha afirmat que els crits que feia la víctima eren "de ràbia, no de dolor".

Més proves i protestes a la Ciutat de la Justícia

Els vuits mossos que estan imputats han arribat a quarts de deu del matí a la Ciutat de la Justícia acompanyats per una vintena de companys amb ulleres de sol i gorres. Amics i familiars de la víctima, membres dels "iaioflautes", la PAH i el col·lectiu Reraguarda s'han concentrat a les portes de l'edifici per demanar justícia.

La declaració dels mossos implicats arriba just l'endemà que es va saber que l'home -que havia trucat per demanar la intervenció policial després de protagonitzar un incident al carrer- no anava ni drogat ni begut en el moment en què el van reduir, com es deduïa del primer atestat que van fer els agents que van participar en l'operatiu, on es deia que anava "superdrogat".

Però segons l'anàlisi toxicològica, les quantitats de cocaïna i alcohol trobades al cos de Benítez són ínfimes. La defensa dels imputats ja ha anunciat que demanaran més proves per saber si havia consumit drogues sintètiques.

A més, TV3 ha pogut saber que Benítez hauria intentat agredir els mossos el dia abans de la seva mort.

Espadaler compareix aquest dijous

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, compareixerà a petició pròpia aquest dijous al Parlament per explicar l'actuació policial en aquest cas. La intervenció d'Espadaler començarà a les 10 del matí.

Els grups de l'oposició van demanar al conseller que s'expliqués un cop van sortir a la llum les imatges de la detenció. Tots, tret d'ERC, també li van exigir la dimissió del director general de la Policia, Manel Prat, però Espadaler li ha renovat la confiança.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut