Barcelona

Els Mossos creen una unitat per a agressions sexuals, que creixen un 50% en 4 anys

L'any passat es van tramitar més de 900 denúncies per violació, però es calcula que vuit de cada deu casos encara no es denuncien

Marta Planellas Bassols / Marc FaroActualitzat

Les denúncies per violència masclista augmenten any rere any. Malgrat tot, es calcula que vuit de cada deu casos encara no es denuncien. Els Mossos han creat una unitat específica per prioritzar la prevenció i atenció a les víctimes d'aquests delictes.

Seran 30 agents, que, coordinats amb les comissaries del territori, es dedicaran a uns casos que augmenten, preocupen i es volen enfocar de manera diferent, amb la víctima al centre, com explica Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos: 

"Donar aquest àmbit de confiança, de confortabilitat, de seguretat, treure la víctima de l'àmbit de responsabilitat és el que ens ha d'ajudar a poder enfocar millor la investigació, a entendre millor les circumstàncies i qui pot ser l'autor, a obtenir la informació que necessitem per arribar a identificar aquesta persona".

 

 

El 2019, els Mossos han tramitat 1.531 denúncies per abús sexual; uns casos que, any rere any, augmenten. També passa amb les agressions, amb 967 denúncies. Són les xifres més altes dels últims cinc anys. 

Segons els Mossos, l'any passat els casos relacionats amb delictes sexuals van créixer més d'un 9% respecte del 2018. En els darrers quatre anys, l'augment ha estat de gairebé el 50%.
 

Tot i això hi ha un tant per cent elevadíssim, del 80%, de casos que no es denuncien.

Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violències sexuals, argumenta que moltes víctimes no denuncien per por i perquè no confien en el sistema judicial: 

"Sabem que no denuncien en moltes ocasions per por al mateix agressor i per un desconeixement important del mateix sistema judicial i del que succeirà i sabem que arran d'altres casos de violència sexual hi ha hagut un procés de desafecció de les dones davant del sistema judicial".

Per això els experts demanen protegir les dones i acompanyar-les durant tot el procés. 

La nova unitat policial s'ha presentat durant una jornada organitzada per Mossos i l'Institut Català de les Dones sobre delictes contra la llibertat sexual sota el lema "La culpa no és teva".

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMossos d'Esquadra8MAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut