Els morts de Covid al món doblarien la xifra oficial: més de 7 milions segons un estudi
Un hospital Covid-19 provisional instal·lat en una pista de gel, aquest gener a Moscou (Reuters)

Els morts de Covid al món doblarien la xifra oficial: més de 7 milions segons un estudi

Un centre dels EUA analitza l'excés del mortalitat a tots els països, i atribueix al coronavirus fins a 13 vegades més morts que els reconeguts per alguns països

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, des de l'inici de la pandèmia fins aquest divendres a primera hora del matí han mort de Covid-19 un total de 3.236.104 persones.

Aquesta és la xifra resultant de sumar les dades oficials proporcionades per tots els països del món, una xifra que va augmentant a un ritme d'entre 5.000 i 15.000 persones diàries.

Més o menys tothom tenia clar fins ara que les xifres reals havien de ser més altes, amb estimacions que en el cas d'Espanya i de Catalunya s'han anat calculant des de fa temps amb el registre MoMo de monitorització de la mortalitat diària.


Més de 7 milions de morts Covid-19

Ara una anàlisi de les dades de l'augment de la mortalitat durant aquest any a tot el món ofereix una xifra que ja supera els 7 milions, més del doble que les xifres oficials de l'OMS.

L'ha fet l'Institut de Mètrica i Avaluació de la Salut de la Universitat de Washington, l'IHME, amb un model que ara mateix preveu que a finals d'agost s'arribi als 9 milions i mig de morts.


 

EUA i Espanya, un 50% més

Segons aquesta anàlisi, a Espanya s'haurien superat les 120.000 víctimes mortals quan, segons el Ministeri de Sanitat, són unes 80.000, un 50% més.

Els Estats Units, ja al capdamunt del rànquing de l'OMS amb 574.000 víctimes mortals, també encapçala el de l'IHME, amb més de 900.000 morts, un 50% més que les xifres oficials, percentatge similar a Espanya.

Memorial dedicat a les víctimes de la Covid-19, el 25 d'abril a Ciutat de Mèxic (Reuters)


L'Índia i Mèxic, 300% més

Però els casos de l'Índia i Mèxic, segon i tercer país, són més greus: en tots dos les xifres reals, més de 600.000 morts a cada país, serien el triple de les oficials, que ara mateix són 221.000 i 217.000 respectivament.

El Brasil, que en aquesta projecció passa de ser el segon país al quart, patiria un augment similar als Estats Units i Espanya, un 50% més: de 408.000 morts oficials a 595.000 reals.

Els 10 països amb més mortalitat real per Covid-19 segons l'Institut de Mètrica i Avaluació de la Salut (Gràfica: IHME)

Rússia, 500% més; Egipte, 1.300% més

L'estudi situa en cinquena posició Rússia, que multiplicaria per 5 les xifres oficials: de poc més de 100.000 morts a gairebé 600.000.

El cas d'Egipte és el més espectacular: segons el govern del país només hi ha hagut 13.500 morts de Covid-19, però l'anàlisi de l'IHME en calcula més de 170.000, 13 vegades les xifres oficials.

 

El president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, el 25 d'abril al Caire vacunant-se contra la Covid-19 (Reuters)

Les "llacunes" de les xifres oficials

El director de l'IHME, Christopher J. L. Murray, s'ha mostrat convençut que aquesta és una eina molt útil perquè els governs identifiquin "les llacunes" en els seus informes de mortalitat:

"Molts països han dedicat un esforç excepcional a mesurar el balanç de la pandèmia, però la nostra anàlisi mostra com és de difícil rastrejar amb precisió una nova malaltia infecciosa que es propaga ràpidament."

Segons Murray, els resultats que ofereix el seu model d'anàlisi permeten "dirigir amb més precisió els recursos" contra la pandèmia.


Comparen la mortalitat esperable i la real

El model de l'IHME compara les morts esperables a cada país segons les condicions prepandèmia amb les que hi ha realment, i analitza quines poden haver escapat als registres oficials.

Segons l'IHME, ho fan calculant les morts no registrades com a Covid-19 que se l'hi poden atribuir, sobretot les que hi ha hagut fora dels sistemes de salut dels països.

Asseguren que també han exclòs les que la pandèmia hauria evitat indirectament, com per exemple, menys víctimes d'accidents de trànsit per la menor mobilitat.

Fundat el 2007 amb diners de Bill Gates

L'Institut de Mètrica i Avaluació de la Salut, amb seu a Seattle, el va fundar Christopher Murray el 2007 per analitzar estadísticament les dades i les tendències dels sistemes de salut.

Per arrencar va comptar amb 100 milions de dòlars de finançament de la fundació Bill & Melinda Gates, i a la junta fundadora hi havia, entre altres, l'actual director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, llavors ministre de Salut d'Etiòpia.

Fa un any els models de l'IHME sobre la Covid-19 van rebre crítiques als EUA per ser poc precisos, els responsables asseguren que els han anat perfeccionant, i aquest dijous han assegurat que hi han incorporat "un gran canvi":


 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut