Trump manté que no és racista, tot i rebre la condemna de la Cambra de Representants (EFE)
Trump manté que no és racista, tot i rebre la condemna de la Cambra de Representants (EFE)

Els "missatges racistes" de Trump, condemnats per la Cambra de Representants

La resolució, que ha prosperat enmig d'una gran tensió, rebutja els tuits xenòfobs del president a quatre congressistes demòcrates

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada, la Cambra de Representants ha aprovat una resolució de condemna a Donald Trump pels atacs racistes a quatre congressistes demòcrates. La resolució, que s'ha aprovat per 240 vots i 187 en contra, ha tirat endavant gràcies a la majoria demòcrata i als vots de quatre republicans, ha posat en evidència la tensa divisió entre el bloc progressista i el conservador.

El resultat de la votació reflecteix el que s'anomena les dues Amèriques. D'una banda, la bancada republicana, formada sobretot per homes blancs, ha fet pinya al voltant de Trump i ha tret ferro als comentaris ofensius. I a l'altra banda, els seients demòcrates, amb una representació molt més diversa pel que fa a gènere, cultura o raça, que ha condemnat de manera unànime les paraules contra les parlamentàries Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib. "Torneu d'on heu vingut", els va dir Donald Trump en un tuit.

 

La resolució s'ha aprovat per 240 vots a favor i 187 en contra 


El text aprovat acusa el president d'haver "legitimat" amb els seus "comentaris racistes la por i l'odi cap als nous nord-americans i les persones de color".

Ha estat un debat molt mogut, amb llargues interrupcions. Els republicans l'han aturat durant una hora quan han demanat reprovar i treure del registre l'acusació de racista que la líder demòcrata Nancy Pelosi ha fet al president nord-americà.

"Aquests comentaris a la Casa Blanca són ignominiosos, repugnants i racistes. Quina vergonya que continuï defensant aquestes paraules tan ofensives que li hem sentit repetir, no només contra les nostres representants, sinó contra molts d'altres."

 

Nancy Pelosi: "Són uns comentaris repugnants" 


El congressista John Lewis, un reconegut activista pels drets civils, ha parlat de la seva experiència personal i ha expressat un desig:

"Alguns de nosaltres hem estat víctimes de l'atac al dolor i la ferida del racisme. Als 50 i als 60 els segregacionistes ens deien que ens en tornéssim. Cal que anem endavant, i no enrere."

 

Trump al·lega que les congressistes són "antipatriotes" 

Donald Trump ha insistit que no és un racista i ha suggerit que la resolució de condemna s'hauria d'haver presentat contra l'antipatriotisme de les quatre congressistes demòcrates. Ha dit que les parlamentàries poden "marxar" o poden "quedar-se", però ha afegit que han d'estimar el país. "Han fet declaracions horribles contra mi", ha assegurat.

 

La Cambra de Representants ha tornat a reflectir les dues Amèriques 


Durant el debat, diferents congressistes demòcrates han denunciat la política migratòria de Trump. Alguns d'ells han destacat que l'estratègia que segueixen els republicans pretén reduir la xifra d'immigrants que puguin votar l'any que ve, principalment perquè s'entén que la majoria votaria pel candidat demòcrata.

Es calcula que hi ha unes 700.000 sol·licituds de ciutadania a la llista d'espera i el temps de retard s'ha duplicat els últims dos anys.

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut