Xile

Els miners coneixen l'operatiu de rescat i molts demanen ser els últims

La mina de San José viu amb molta expectativa les hores prèvies al rescat dels 33 miners atrapats des del passat 5 d'agost a 700 metres de profunditat. Les autoritats xilenes han fet una crida a la calma i volen assegurar-se que el rescat es pugui fer amb la màxima seguretat. Mentrestant, els miners ja han conegut de primera mà com serà l'operatiu que els portarà de nou a la superfície i alguns han demanat ser els últims de pujar a la càpsula del rescat. Les feines per tenir-ho tot a punt continuen i aquest dilluns es preveu que s'acabin els treballs que s'hi fan per reforçar el primer tram del túnel.

Actualitzat
Els 33 miners xilens han conegut de primera mà, per part del ministre de Mineria, Laurence Golborne, com serà l'operatiu de rescat que els ha de portar a la superfície. Una grua introduirà la càpsula de salvament al túnel excavat i que s'està reforçant. Primer hi baixaran un metge militar i un tècnic de mines, que organitzaran el rescat. Després de dos mesos de supervivència sota terra, els miners aniran sortint un per un, en un viatge que podria durar entre 20 minuts i una hora.

L'ordre de sortida és un aspecte controvertit. Alguns miners han demanat ser els últims de sortir en solidaritat amb els seus companys i per l'honor que això els suposa. Al refugi, els 33 han fet la seva pròpia llista però l'ordre de sortida no és una qüestió que les autoritats vulguin deixar a l'atzar. Els experts han confeccionat la seva llista de manera que primer surtin els més experts, en segon lloc els que estan més febles i finalment els més resistents.

A última hora i en funció de com vagi el rescat, hi poden haver variacions de darrera hora en l'ordre. També es podrà ajustar la data per iniciar el rescat. Les últimes previsions apunten que el rescat començarà dimecres, molt abans dels càlculs inicials que situaven el rescat pels volts de Nadal.

Els miners es preparen per sortir amb una dieta especial, mentre que a la superfície també s'ultimen els treballs. Aquest dilluns s'acabarà de revestir el primer tram del túnel, que es vol reforçar abans que entri la càpsula de salvament.

Les autoritats xilenes volen extremar les mesures de seguretat perquè tot surti bé: "Encara no hem rescatat ningú, seguim treballant sempre pensant a prevenir qualsevol situació complexa", deia el ministre de Mineria. A fora, els familiars esperen amb la certesa que ara sí que ja són les darreres hores que estaran separats dels seus familiars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut