Els mots encreuats són un dels jocs de paraules més populars que hi ha (iStock)

Els millors experts en mots encreuats, derrotats per la intel·ligència artificial

Un programa dissenyat per investigadors nord-americans guanya el concurs anual de mots encreuats del New York Times

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El Torneig de Mots Encreuats del New York Times és el més antic i prestigiós dels Estats Units. Té més d'un segle d'història i hi participen centenars de jugadors.

Aquest any ha recuperat el concurs presencial, després de dues edicions condicionades per la pandèmia. L'any 2020 es va haver de cancel·lar i l'any passat es va celebrar de manera virtual. I tot i que oficialment no surt al rànquing de guanyadors, el primer premi se'l va endur, per primer cop, una màquina, que va superar els millors experts en trencaclosques del país.

El programa guanyador s'anomena BCS (Berkeley Crossword Solver) i el van crear investigadors de la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, als Estats Units, durant el confinament per la pandèmia de la covid-19. En concret, l'investigador en Ciències Computacionals Daniel Klein i el seu equip, que ara han publicat les línies bàsiques del seu projecte.

El programa es va posar a prova competint contra més d'un miler de persones, les ments més expertes a resoldre mots encreuats, en una prova virtual. I els ha guanyat a tots.

 

Entre l'anàlisi de dades i el patró dels escacs

Segons Daniel Klein, el programa funciona a partir d'un doble model: per una banda, analitza les pistes o preguntes de mots encreuats individuals i crea un llistat d'opcions o solucions que hi podrien encaixar, a partir de l'anàlisi de 6 milions de parells de preguntes i respostes correctes de trencaclosques del New York Times i de Los Angeles Times.

Després, agafa aquestes possibles respostes (opcions) i les utilitza per resoldre un nou trencaclosques, posant els resultats en una graella i triant d'entre totes les opcions que té la que més s'ajusta a cada nova pregunta.

Klein assegura que aquest model ha estat capaç de resoldre totalment de forma correcta el 80% dels mots encreuats del New York Times.

En el disseny del seu model, l'equip d'investigadors va agafar en préstec un altre programari ja existent, anomenat Dr. Fill, que permet completar mots encreuats. El sistema del Dr. Fill permetia resoldre correctament més el 57% dels mots encreuats del NY Times.

"Els mots encreuats són una bona combinació entre creativitat i raonament analític; entre resoldre un problema del llenguatge creatiu tan humà i fer servir una graella que té exactament les mateixes regles de configuració de jocs com els escacs o el go."

Un cop dissenyat el model, van demanar un permís especial per poder participar en el torneig, que van guanyar extraoficialment.


Els mots encreuats críptics, un repte ajornat

El Torneig de Mots Encreuats ACPT en què va participar aquest programari d'intel·ligència artificial fa servir jocs de paraules, referències, al·lusions i endevinalles nord-americans, "i no és tan complex o enrevessat com uns mots encreuats críptics", assegura Klein, que no sap si el seu programari és capaç de resoldre millor o pitjor aquest tipus de trencaclosques en què entren en joc anagrames i rimes.

Els primers mots encreuats del New York Times són del 1913 (American Crossword Puzzle Tournament)

En els últims mesos, l'equip d'investigadors ha millorat l'eina feta servir l'any 2021 per guanyar el torneig, però Klein diu que és poc probable que tornin a les competicions en un futur pròxim ara que s'han aixecat les restriccions per la pandèmia i poden tornar a treballar en altres projectes.

 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaIntel·ligència artificial
Anar al contingut