Els millors experts en el càncer de pulmó, el més mortal, es reuneixen a Barcelona
Els pulmons són l'òrgan on es desenvolupa el càncer més mortal (Pixabay)

Els tractaments més efectius contra el càncer més mortal, el de pulmó, es debaten a Barcelona

A Catalunya, el 2018, el càncer de pulmó va ser el quart tipus més diagnosticat però el que va causar més mortalitat

Xavier DuranActualitzat

Al món hi ha cada any més de 2 milions de casos de càncer de pulmó, amb vora 1,8 milions de morts. És el càncer més estès, juntament amb el de pit, però amb molta més mortalitat, segons l'Organització Mundial de la Salut. A Catalunya, el 2018 va ser el quart tipus de càncer més diagnosticat (4.321 casos d'un total de 42.919), però el més mortal: 3.424 defuncions d'un total de 17.109.

Des d'aquest dissabte fins dimarts, Barcelona acull la World Conference on Lung Cancer, una reunió anual, punt de trobada de metges clínics i investigadors en càncer de pulmó i oncologia toràcica.

Però també s'escoltarà els malalts, que parlaran de les seves experiències. Per al copresident de la conferència, el doctor Ramon Rami, cap clínic del servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, escoltar aquesta veu és molt important:

"Per als metges significa molt, perquè veiem una altra part de la realitat. Una cosa és diagnosticar i una altra cosa comprendre les emocions dels malalts, com han viscut la malaltia i els tractaments, la seva relació amb els metges i amb els centres hospitalaris..."

Pel que fa al contingut científic, dintre la gran diversitat de temes en destaquen dos: la immunoteràpia i els anomenats tractaments diana. Tots dos han canviat, en els darrers 10 o 15 anys, el tractament del càncer avançat i metastàtic, que és el que té pitjor pronòstic.

La supervivència depèn de l'estadi del càncer

La supervivència mitjana dels pacients de càncer de pulmó als 5 anys del diagnòstic és del 15%. Però el percentatge varia molt segons l'estadi. Si el diagnòstic es produeix en els estadis inicials, la supervivència és aproximadament del 90% dels malalts. Si s'ha estès localment, als cinc anys el 40% dels malalts estan vius. Però si s'ha produït metàstasi a òrgans o teixits distants, la supervivència al cap de cinc anys és excepcional.

Els avenços en recerca han permès identificar algunes mutacions que afavoreixen el creixement del tumor. I això ha dut a dissenyar fàrmacs que actuen dintre de les cèl·lules. Actuen sobre les estratègies que tenen les cèl·lules tumorals per no morir. Ara hi ha sis fàrmacs eficaços i que s'utilitzen com a primer tractament, al davant de la quimioteràpia. Són els tractaments diana, perquè són molt selectius i actuen sobre objectius concrets.

Pel que fa a la immunoteràpia, intenta que sigui el sistema de defensa del mateix pacient el que actuï contra el tumor. Se sap que les cèl·lules tumorals poden impedir l'acció dels limfòcits, unes cèl·lules del sistema immunitari que actuarien contra aquest cos estrany. Els tractaments d'immunoteràpia s'utilitzen també amb prioritat respecte a la quimioteràpia.
 

Cirurgia menys invasiva

També hi haurà presentacions molt innovadores sobre el tractament quirúrgic. Un mostrarà una anàlisi comparativa entre la cirurgia toràcica tradicional, que obliga a obrir el tòrax entre dues costelles, i la menys invasiva, la toracoscòpica.

En aquesta segona es fan petites incisions d'un centímetre i s'hi introdueix una càmera de vídeo per dirigir l'operació i instruments adaptats que permeten extirpar el tumor. La ponència explicarà que l'eficàcia és la mateixa que amb la cirurgia més agressiva des del punt de vista de la supervivència del malalt i de la recidiva del tumor. Però per al malalt és molt menys dolorosa, menys agressiva i la recuperació és molt més ràpida.

Tot i aquests avenços importants, per al doctor Rami el més efectiu és la prevenció:

"La investigació ha comportat un canvi molt important. Però res és millor que la prevenció. I la millor manera és deixar de fumar. Per això, tots els recursos que s'utilitzin en campanyes contra el tabac, informació a les escoles, etc., faran que tots hi sortim guanyant."

Efectivament, el tabac és el factor de risc principal per al càncer de pulmó. I s'ha vist que a països que des de fa anys han fet legislacions molt contundents contra el tabac, com el Canadà i els Estats Units, ha disminuït el càncer de pulmó en homes. En canvi, països com l'Índia o la Xina són nous grans mercats que les tabaqueres intenten explotar i allà el tabaquisme està augmentant.

Fum de segona mà

Això pot dur a un increment dels casos. De fet, deixar de fumar és un pas molt important de cara a reduir el risc. Però com que els efectes del tabac no són immediats, es veuen casos d'exfumadors que al cap d'uns anys de deixar de fumar desenvolupen càncer. Per tant, el millor és no començar o deixar-ho com més aviat millor.

 

 

Deixar el tabac també beneficia altres persones: els fumadors passius. L'efecte d'aquest fum "de segona mà" es va detectar fa anys al Japó. Es va observar que entre les dones de fumadors, tot i no ser-ho, hi havia més casos de càncer de pulmó que entre les dones de marits no fumadors. La raó era el fum que respiraven al seu costat.

La presidència de la conferència està integrada per Ramon Rami, de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa; Antoni Rosell, de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, i Enriqueta Felip, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut